Фандъкова уволни зам.-кмета Тодор Чобанов

0
136
Тодор Чобанов Снимка: БНР

Причината е забавяне на проектите за реставрация на баните в „Овча купел“ и „Горна баня“

Зам.-кметът по култура, образование и спорт на Столичната община доц. д-р Тодор Чобанов е освободен от длъжност със заповед на кмета Йорданка Фандъкова.

До назначаването на нов зам.-кмет управлението на направление “Култура, образование, спорт и младежки дейности” временно ще бъде изпълнявано от зам.-кмета по социални дейности Албена Атанасова, съобщават от Столична община.

Благодаря на доц. Чобанов, защото неговият принос в сферите, в които работи, е доста сериозен, особено в сферата на археологията. Знаете, че заедно с него направихме Музея за история на София, подземният археологически музей под базиликата „Св. София“, триъгълната кула, а сега ръководи един много добър проект за реставрация на късноантичния мавзолей в Южния парк. В същото време под негово ръководство чувствително се забавиха други проекти – проекта за реставрация на банята в „Овча купел“ и този за банята в „Горна баня“.

Възстановяването на тези обекти беше важна задача, която поставих с конкретни срокове и ангажименти, които бяхме поели пред софиянци. Наложи се процедурата за банята в „Овча купел“ да се прекрати отново и след това да се обяви наново, а това забавя изпълнението. Трябва да се работи по-активно и динамично. Отново ще кажа – той е прекрасен млад човек с бъдеще в науката. Той самият помоли да се съсредоточи върху докторантурата, която прави в сферата на археологията, заяви кметицата.

„Трябва ни човек, който да е много енергичен, който да може да представя много по-активно културните събития в София и богатия културен календар на общината, за да привличаме нови публики. Трябва да се направи връзката на образованието с културата, за да може да имаме повече млади хора, които да участват в културния живот на столицата“, каза още Фандъкова.

„Отговорността за проекта за реставрация на банята в „Овча купел“ е на ръководителя на проекта. В този случай това съм аз и като такъв е редно да поема отговорност за забавянето. Да се криеш зад обстоятелства не е почтено. За трети път процедурата не може да стартира заради различни проблеми. Смятам, че вече са изчистени и още следващата седмица ще стартира процедурата за избор на изпълнител. Ще продължа да помагам на общината и на г-жа Фандъкова в изпълнението на различни проекти“, обясни пред „24 часа“ доц. Чобанов.

Той бе зам.-кмет на столицата в продължение на 12 г.