Фандъкова: В момента дефицитът в градския транспорт е 143 милиона лева

0
21
Йорданка Фандъкова

До промени в линиите на този етап няма да се стигне, но е необходимо допълнително финансиране от държавата, каза кметицата

Няма проблем с доставките на газ за градския транспорт, а с цената му. Това каза кметицата на София Йорданка Фандъкова по БТВ. Тя увери, че до промени в линиите на този етап няма да се стигне, но е необходимо допълнително финансиране от държавата.

„В момента дефицитът в градския транспорт е 143 милиона лева. Столичната община го подкрепи със 170 милиона лева от собствения си бюджет. Това са всъщност данъците на гражданите. Близо 40% от данъците на софиянци отиват за подкрепа на градския транспорт. Това означава в други сфери като детски градини, издръжки на социални дейности да се намалят разходите или пък по други проекти да се намалят тези средства“, каза още Фандъкова.

„Две са причини за тежкото състояние на градския транспорт – намаляването с до 70% на пътниците по време на COVID кризата и настоящото покачване на цените на енергоносителите. Сметката за ток на метрото е скочила 4 пъти, а държавните компенсации покриват 30%“, допълни Фандъкова.

„Апелирам народните представители да не настройват хората едни срещу други. Тези симпатизанти са водени именно от тях“, заяви столичният кмет по повод вчерашния протест на на „Възраждане“ пред Столична община с искане за сваляне на украинското знаме от сградата. Ясно е, че хората имат различно мнения, но всеки има право на мирен протест. След вчерашния протест остана счупен автомобил и счупен прозорец. Как политици, защитаващи националните институции, допускат да има посегателство срещу националните институции. Политиците си правят пиар с тежката тема и ситуацията в Украйна, а украинското знаме, окачено на Столична община, е просто морална подкрепа“, заяви Фандъкова.

„Кандидатстват в момента около 23 600 деца, като трябва да кажа, че около 2600 от тях са деца, които посещават в момента детски градини, но имат желание за преместване в по-предпочитана от тях. Около 1500 места ще има недостиг в групата от 3 до 6 години, която е много важна за социализирането на децата преди първи клас. Именно с този недостиг искаме да се справим до края на мандата. Открити са 1200 нови места за децата в градините, но за съжаление, това не е достатъчно. Търсят се варианти, където е възможно да се откриват още допълнителни групи. Към момента се строят още 20 нови сгради. Така ще бъдат открити още 1500 места“, каза Фандъкова.

Тя отбеляза, че сега помощта за неприето дете е 372 лева, а държавата поема 650 лева в общинските градини. Толкова според нея – 650 лв., трябва да бъдат и парите за неприето дете, така хората ще могат да намерят място в частна детска градина.

„Най-голям недостиг има в районите „Красно село“, „Витоша“, „Триадица”,“ каза кметът на столицата.