Филип Попов от БСП: „Има такъв народ“ не е способна да управлява

0
122
Филип Попов Снимка: БСП

ДБ не са изненадани от отказа на ИТН да управлява

БСП и ДБ не са изненадани от решението на партия „Има такъв народ“ /ИТН/ да върне мандата, става ясно от коментарите на Филип Попов и Борислав Сандов за БНР.

Попов коментира, че действията на ИТН само потвърждавали убеждението му, че партията не е способна да управлява. Социалистът призна, че е трудно да се прогнозира какво предстои за страната. Той открои факта, че здравната, икономическата и социалната криза предвещават трудни времена за бизнеса у нас. Попов констатира и факта, че дори актуализация на бюджета няма кой да направи в момента.

„Ако президентът връчи мандата на БСП, социалистите ще решат дали да го приемат на Национален съвет на партията“, коментира червеният депутат. Попов напомни, че БСП е партия, която винаги е подхождала държавнически към своята дейност. По думите му социалистите имат „точна и ясна програма, дори за първите 100 дни“, но едва ли БСП ще има възможност да реализира тази програма в това Народно събрание.

Депутатът от Зелено движение и „Демократична България“ /ДБ/ Борислав Сандов също посочи пред БНР, че решението на партията ИТН да върне управленския мандат не е изненадващо.

„Поведението на цялата група, както и мълчанието по ключово важни въпроси от страна на ИТН по-скоро издаваха, че те нямат намерение на съставят правителство, а целта им в този парламент е да се променят изборните правила, за да се осигури по-честен вот и да се ходи към избори“, аргументира се Сандов. Според него евентуални предсрочни избори трябва да се проведат максимално скоро, за да има възможност за стабилно правителство преди началото на есента.

Според Сандов обстоятелствата, че ГЕРБ е в тотална изолация, а ИТН отказва да участва в съставяне на правителство, предпоставят нестабилност на бъдещо управление дори и да се излъчи кабинет при третия опит. „Така че по-вероятната перспектива е за отиване на избори“, подчерта Борислав Сандов.