Финансовата министърка Велкова прогнозира до 8% инфлация догодина

0
60
Росица Велкова

Планът за приходите ще бъде преизпълнен – НАП и митниците работели добре, смята тя

Служебният финансов министър Росица Велкова прогнозира 5.3-8% инфлация за догодина. Тя обясни още, че прогнозата е разработена от седем институции. На 1 януари изтичат намалените ставки на облекчения на някои стоки и се предвижда цените им да нараснат с 20%, обясни причините Велкова.

Хазната ще завърши тази година с дефицит от 3.4% от БВП. Това ни поставя на четвърта позиция по размер от страните в ЕС, съобщи на брифинг тя, цитирана от „24 часа“.

Министърката отчете още, че към момента поетият дълг е 7 млрд. лв. Очакванията на Велкова са консолидираната фискална програма също да завърши годината с излишък, който обаче ще бъде по-малък от 989-те млн. лв., колкото е той в момента.

Като причина за излишъка Велкова посочи добрата събираемост. В приходната част очакваме да имаме излишък от 250 млн. лева, като 50 млн. лева са от данъците върху доходите на физическите лица. Тя отчете ръст и на постъпленията на НЗОК и митниците, така че приходната част на бюджета ще бъде преизпълнена.

Очакваме икономия от 1 млрд. лева в капиталовите разходи, което се дължи на постъпленията по Плана за възстановяване и устойчивост, обясни още тя.

Велкова допълни, че е подготвен проект на бюджет 2023 г. с оглед на това, че вече сме в края на годината. И добави, че проектът ще бъде внесен за разглеждане в парламента .