Гълъб Донев: Това, което заварваме, не е добро

0
195
Гълъб Донев Кадър: БНТ

Ние сме от 3 дни, но нас ни обвиняват за неща, които не са свършени от предходния кабинет и за неща, които предстои да свършим, за което те са имали 7 месеца, посочи служебният премиер

„Несериозно е твърдението, че обмисляме извънредно положение в страната. Може би имат предвид и моето първо висше образование – военновъздушното училище. Нямаме такива намерения, но действително държавата се намира в кризисна ситуация. Институтът на извънредното положение е много добре разписан в конституцията, там ясно е обяснено кога може да се въведе такова“.

Това каза служебният премиер Гълъб Донев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Няма да коментирам назначенията на зам.-министрите, защото това са политически кабинети и е нормално всеки един министър, когато влиза в дадено министерство, да влезе със свой политически кабинет. Те напускат поста заедно с министъра. Всички останали назначения са направени след обстоен анализ на професионалните качества, на това дали съответните длъжностни характеристики хората, които са ги заели в последните дни преди да встъпи служебното правителство имат необходимите качества и професионална квалификация“, обясни Донев.

„По-особен е случаят с НАП, но мотивите са изключително чисти и изрядни и фактите говорят за това защо са направени тези смени“, допълни той.

„Винаги съм отстоявал да има приемственост в политиките, да не се зачеркват с лека ръка политики, които са успешни и водят до подобряване на качеството на живот на хората. Но за съжаление това, което заварваме, не говори добре. Ние сме от 3 дни, но нас ни обвиняват за неща, които не са свършени от предходния кабинет и за неща, които предстои да свършим, за което те са имали 7 месеца време. Ще ускорим онова, което е в застой“, заяви Донев.

„В момента проблемът с доставките на газ е много съществен. Това, което имаме като анализ и отчет от страна на „Булгаргаз“, е, че са осигурени доставките на газ за България до август, т.е. останалите месеци до края на годината ние нямаме сигурни доставки на газ. Това, което се говори за интерконектора – че ще бъде готов до края на август, ние ще положим абсолютно всички усилия да бъде готов и да бъде въведен в експлоатация, защото той ни гарантира доставката на азербайджанския газ по договор. Но за 7 месеца не са извършени много неща – няма акт 15, да не говорим за акт 16. Българските граждани трябва да знаят, че тази отмяна на решението за промяната на надзора на интерконектора е свързана с това, че са допуснати грешки в имената на членовете на Надзорния съвет. Критикуват ни за грешка, която самите те са направили. Отменя се, за да бъдат записани правилно имената. Грешката ще бъде отстранена още през следващата седмица“, каза той.

„Дори медиите поеха критиката, че ние спираме пътя на България към клуба на богатите – ОИСР. Нищо подобно. Тази точка от протокола, която Министерският съвет отмени вчера на своето заседание беше затова защото в дневния ред стои точка, зад която няма нормативен акт. Така бе и за още две точки от дневния ред. Още преди президентът Радев настояваше ние да подготвим договора за присъединяване към ОИСР, но за 7 месеца нищо не е направено. Наш приоритет ще бъде и Шенген“, категоричен бе служебният премиер.

„Ще търсим възможни източници за пълна диверсификация на доставките на газ и ще търсим да обезпечим цялото количество газ, което е необходимо за отоплителния сезон за „Топлофикациите“, за бизнеса и за газоразпределителните дружества, доставящи газ до битовите потребители. Една трета от необходимото количество газ от септември до декември ни е непокрито. И за тези 7 танкера – ние нямаме сигурни доставки. Това е оферта, за която казват – сключете договор. С кого да сключим договор? В тази система има два търговеца – единият, който държи капацитета за регазификация на втечнения газ и още един търговец. Ние търсим прекия контакт с производителя, който е добил този газ, а предишното правителство ни завещава схема, в която ние трябва да преговаряме с търговци. Тогава на каква цена ще доставим този газ на България? Това не означава, че няма да преговаряме с тези доставчици, напротив, ние ще разширим кръга и го правим прозрачно. Затова обявихме, че се направим търг за доставка на втечнен газ. По възможност ще изключим търговците и посредниците по схемата, които повишават цената на газа“, обясни Донев.

„Компенсациите за тока за бизнеса са заложени в актуализацията на бюджета, но само до края на септември. За тази компенсация участват единствено държавните дружества“, уточни Донев.

„Ще се опитаме да намерим решение на този проблем. Трябва да направим така, че всички големи енергийни консуматори да прилагат енергоспестяващи инструменти, за да снижим още повече потребление на ел. енергия. С механизма, който е приет в момента казваме „изразходвайте колкото искате, ние ще ви платим разликата от 250 лв. нагоре.“

„Социалното министерство е изготвило план и е започнало да събира заявления за енергийна помощ. Тя е увеличена със 100 лева – вече е 623.55. Разширен е и кръгът на правоимащите също се увеличава с около 50 000 души. Другият важен момент е промяна в линията на бедност – още този месец тя ще нарасне от 413 на 504 лв., коментира Донев“, който е бивш социален министър.

„Това е едно много шоково покачване на линията на бедност. То ще доведе до това, че социалните помощи и финансовата подкрепа за хора с увреждания ще бъдат увеличени“.

Премиерът заяви, че преизчислението на пенсиите ще се случи през октомври, каквото е и решението на 47-ото Народно събрание, но коментира, че лично не одобрява приетите промени, в т.ч. и юлското увеличение на пенсиите, защото е недомислено и нарушава принципите на социалното осигуряване.

„Проблемът, който ще дойде октомври с увеличението на пенсиите – то няма да бъде за всички. Формулата, по която е заложено, ще отнеме придобити права на пенсионерите“, посочи Донев./24 часа