„Галъп“: 500 хиляди българи биха продали гласа си

0
8
Снимка: архив/БНТ

Данните, разбира се, са декларативни и искреността им би могла да се постави под въпрос, но дават основание за анализ

Темата с купуване на гласове, контролиран вот и тяхното предотвратяване по традиция става актуална преди избори. Тя обаче навлезе с особена острота в политическия и обществен дебат преди седмите поред предсрочни парламентарни избори. Журналистически репортажи, акции на МВР и политически разкрития дават яснота за дълбочината на проблема, придобиващ все по-решаващо значение при намаляваща избирателна активност в страната. В тези условия общественото доверие към политическите партии в страната се подковава все повече, а под въпрос би могло да се постави и доверието в самите избори.

Галъп интернешънъл болкан“ проведе специално допитване за Българската национална телевизия, за да провери какви са нагласите към гласуването срещу стимул, заплащане или принуда. Изследването е проведено между 28 септември и 6 октомври 2024 г. сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети.

Запитани директно дали биха, или не биха приели да гласуват срещу заплащане, друг стимул или принуда седмици преди вота, една десета от респондентите признават, 78% отричат, а още над една десета (12%) заявяват, че не могат да преценят. Данните, разбира се, са декларативни и искреността им би могла да се постави под въпрос, но дават основание за анализ върху дълбочината на проблема.

ГЕРБ/СДС

Една десета, признаващи открито, че биха приели да гласуват при подобни условия се равнява приблизително на над 500 хиляди при имащи право на глас в страната. Може само да се спекулира за дела на прикрилите истината в отговорите си и какво седи зад 12-те на сто от респондентите отговорили „не знам“. Особено притеснителни данни в условията на намаляваща избирателна активност.

Разликите в отговорите на респондентите, които са заявили, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори, и всички запитани не са значителни. Сред твърдо решилите да гласуват намалява делът на отговорите „не знам“, но расте, както категоричното отричане, така и декларативното признание. Сред твърдо решилите да гласуват делът на отговорите „да, бих“ е 12%, което при очаквана активност, например, от около 2 милиона души се равнява условно на около 240 хиляди души. Истината обаче вероятно е в дори по-високи числа.

Сред обществените групи, които са в най-голям риск от това да изпаднат в ситуация вотът им да бъде купен, контролиран или стимулиран по друг начин, закономерно са тези с по-ниско образование, респондентите с ниски доходи, живеещите в малките градове и населени места, незаетите. Утвърдителните отговори сред запитаните с основно и по-ниско образование достигат до притеснителните 25 на сто. Още по значим е дела на отговори „да“ сред определящите се като роми.

Изследвания на „Галъп интернешънъл болкан“ през 2019 г., лятото на 2024 г. и сега показват, че нагласите по този въпрос са устойчиви и не се менят с промяна на политическата обстановка.

На този фон нагласите към честността на изборите са предимно негативни. Запитани дали мислят, че предстоящите избори за Народно събрание ще бъдат свободни и честни 62% от респондентите отговарят отрицателно, 18 на сто са оптимисти, а още 20% не могат да преценят. Картината изглежда пиково тревожна на фона на изследователската практика в последното десетилетие.

Очаквано електоратите на партиите, които имат по-голям шанс да съставят управление и да заемат водещи позиции в НС след изборите, са по-позитивно настроени към честността на процедурата по избор, но дори и сред тези електорати делът на оптимизъм не надвишава този на песимистите. Така данните говорят за влошаване на доверието не само в политическите партии, а в изборните правила, по които функционира политическата ни система.

Сравнение на нагласите на всички запитани спрямо тези, които са заявили твърдо намерението си да гласуват, показва малко по-смекчен песимизъм сред гласуващите. И все пак над половината от тях (54%) също са на мнение, че вотът по-скоро няма да бъде свободен и справедлив.

Разбира се, тези които ще се включат в процедурите по избор, едва ли биха го направили, ако очакват „играта да е нагласена“. Всеки вярва в своята честност, но сякаш расте общото недоверие, че всички играят една и съща игра или поне спазват едни и същи правила.

Изследването е проведено между 28 септември и 6 октомври 2024 г. сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети по поръчка на БНТ. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.