Гърция затяга ковид мерките от днес

0
40
Снимка: Pixabay

Неваксинираните не могат да влизат в кина, театри, зали

Нови ковид мерки влизат в сила от днес в Гърция, за да спрат вълната от нарастващи инфекции преди коледните празници, съобщи БГНЕС.

Според новите правила, обявени от министър-председателя и представители на правителството, хората, които не са ваксинирани срещу COVID-19 или нямат валидно удостоверение за възстановяване след преболедуване вече няма да бъдат допускани до обществени закрити места като кина, театри, музеи и спортни зали.

Работното време на магазините също е променено. Целта е да се ограничи въздействието на пиковите часове върху обществения транспорт. Магазините за търговия на дребно отварят в 10 ч сутринта, а служителите в офисите ще работят на смени.

Според данните на Националната организация за обществено здраве средният брой на случаите на новозаразени е намалял леко през седмицата за първи път от близо два месеца.

Среднодневният брой на новите случаи е повече от три пъти по-висок от нивата на новозаразените в началото на октомври (2174 от 1 до 7 октомври), а смъртните случаи и интубациите имат тенденция към нарастване.

От 12 до 18 ноември смъртните случаи са средно 72 дневно, в сравнение с 55 през предходната седмица, а интубациите – 541, в сравнение с 476 за предишните 7 дни.