Газът през май с 21% по-евтин от априлския, реши КЕВР

0
42
газ
Снимка: архив

Цената му е 77.55 лв. за мегаватчас

77,55 лв. за мегаватчас цена на газа от 1 май утвърди на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Тя е без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на газоразпределителните дружества и на топлофикациите.

Точно такава цена внесе сутринта днес и „Булгаргаз“. Първоначално, на 10 април, компанията внесе предложение за цена през месец май от 90,10 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). На откритото заседание на 25 април в КЕВР шефът на „Булгаргаз“ Деница Златева заяви, че „към днешна дата цената на природния газ на „Булгаргаз“ за месец май би била около 80 лв./мвтч, или с близо 18% по-ниска от цената за април“.

Днес компанията предложи, а КЕВР утвърди цена с 21% по-ниска от утвърдената за април 2023 г., която беше 98,16 лв./мвтч.

В утвърдената цена на природния газ са включени цената на природния газ на входа на газопреносните мрежи, цена за „обществена доставка“ и компонента за компенсиране на „Булгаргаз“ ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

В ценовия микс за май е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB) на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 62,65 % от потреблението на страната за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

След организиране на тръжна процедура „Булгаргаз“ е сключил за май два договора с търговци от региона за доставка на втечнен природен газ (ВПГ).

„Благодарение на усилията на „Булгаргаз“ българските потребители ще ползват през м. май природен газ на една много благоприятна, значително по-ниска цена. Намалението ще се отрази пряко върху всички ползватели на синьо гориво и особено върху топлофикационните дружества, при които 70 на сто от цената се формира от природния газ“, заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов на проведеното на 25 април открито заседание. По този начин се осигуряват благоприятни цени на топлинната енергия, което е добра новина за битовите потребители.