„Газпром“: „Северен поток 1“ е спрян напълно

0
57
Снимка: Газпром

Цените на газа тръгнаха нагоре

Руският концерн „Газпром“ потвърди, че доставките на газ по тръбопровода „Северен поток 1“ са напълно спрени и днес започва ремонт на единствената останала турбина на станция „Портовая“, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Физическият поток газ по „Северен поток“ в точката на прием в германския Грайфсвалд е бил напълно спрян днес в 04:00 часа московско време (04:00 часа българско време), припомня БТА. Данни на компанията оператор „Норд стрийм“ (Nord Stream AG) също потвърждават спадането на преноса до нула.

Доставките на руски газ транзитно през Украйна днес остават в предишните обеми – около 42,15 млн. куб метра дневно.

Заявки за транзит на газ през станция „Сохрановка“ няма, а през станция „Суджа“ се равняват на около 42,15 млн. куб метра, според данни на Оператора на газоптранспортната система на Украйна.

Същевременно европейските страни продължават да запълват газохранилищата си, като нивото на запълняемост вече превишава целевите 80 процента – два месеца по-рано от планирания срок, по данни на „Газ инфрастракчър Юръп“ (Gas Infrastructure Europe)

Цената на газа в Европа скочи с 5,5 на сто до над 2900 долара за 1000 куб метра, по данни от търговете на лондонската борса ICE.

Октомврийските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се котират за 2906 долара за 1000 куб метра или 280 евро за мегаватчас.