Георги Кадиев: Много от антикризисните мерки ще станат прокризисни. Лекуват тежко болен с парацетамол

0
72
Георги Кадиев Снимка: фейсбук

Не виждам целта в актуализацията на бюджета, облекчението за хората ще е много кратко, твърди бившият зам.-министър на финансите

Много от т.нар. антикризисни мерки ще станат прокризисни напред във времето. Това заяви пред БНР Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите.
Ще има кратко облекчение за хората и след това цените ще настигнат това облекчение и ще го изядат за няколко месеца, прогнозира финансистът.

Кадиев критикува нефокусираните мерки и поясни, че хората с високи доходи очевидно нямат нужда от облекчения. За актуализацията на бюджета той посочи:

„Аз не виждам целта в нея, освен временно облекчение на хората, които са загубили доход заради високата инфлация, но то ще е много кратко.“

Липсват особени мерки за стимулиране на икономиката, подчерта Георги Кадиев в предаването „Преди всички“.

Според него въвеждането на антикризисните мерки на правителството е „като на сериозно болен да му дадеш един парацетамол“.

„Трябва да се подпомагат уязвимите групи, да има бонуси, допълнителни, за тези групи с най-ниски доходи“, категоричен е Кадиев, според когото „с 1 лев на ден вдигане на пенсията няма да се справи човек с инфлацията“.

Кадиев отбеляза още, че не вижда продължаване на помощта за бизнеса след 1 юли за високите цени на тока.