Георги Свиленски: Възможно е другата седмица да видим коалиция на войната

0
107
Георги Свиленски

Беше забиване на нож в гърба, когато ние 3 дни се опитваме да намерим консенсус за избор на председател на НС и изведнъж чуваме, че сме задкулисни, казва зам.-шефът на ПГ на БСП

Възможно е през следващата седмица да видим коалиция на войната между ГЕРБ, ДБ и ПП, които биха гласували за изпращане на оръжия в Украйна. Това заяви зам.-шефът на групата на „БСП за България“ Георги Свиленски в предаването „Офанзива“ по Nova News.

„Вежди Рашидов не е кандидатура на ГЕРБ. Тяхната кандидатура беше Росен Желязков. Ние имахме наша кандидатура в рамките на 5 тура, общо 10 гласувания. Но, за съжаление, Кристиан Вигенин не можа да получи подкрепа, а той наистина е опитен.

След като 10 пъти не можахме да изберем председател – трябваше по някакъв друг критерий да се намери мнозинство за избор на председател на парламента, за да може той да заработи. В рамките на 3-дневните консултации – в крайна сметка се стигна до това, че тези, които са писали конституцията, са дали един от критериите да е най-възрастният депутат. И затова се спряхме на Вежди Рашидов. Мнозинство може да има около политики и идеи, а не около това кой ще бъде председател на парламента”, коментира Свиленски.

Той обясни, че от „Продължаваме промяната“ са били в течение на разговорите и са възприели подхода председател на НС да бъде този, който е най-възрастен. „Беше забиване на нож в гърба, когато ние 3 дни се опитваме да намерим консенсус за избор на председател на НС – в пленарна зала пред всички и изведнъж чуваме, че някакви там са се събрали задкулисно и определят на тъмно. Аз не виждам какво по-публично място от пленарна зала, където ни виждат всички.

И няма да позволим отново да ни въвлекат в това, че сме партия на миналото и статуквото. Защото много усилия положихме през годините да покажем друг образ на БСП и мисля, че българските граждани го разбраха. И сега в рамките на няколко часа двамата съпредседатели на ПП да се опитват да лепнат такова петно на БСП – няма да се получи. И те получиха необходимият отговор от председателя на нашата партия“, допълни социалистът и посочи, че по време на цялата предизборна кампания от ПП са спекулирали с програмата и предложенията на левицата.

„Няма причина да ревизираме решението да не се явим на среща с контактната група на Плевнелиев и Паси. Казали сме, че правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ няма как да подкрепим“, категоричен бе Свиленски.

Зам.-председателят на парламентарната група на социалистите изрази надежда повече народни представители да осъзнаят до момента на третия мандат, че важността да бъде избрано правителство е точно толкова голяма, колкото беше и да бъде избран председател на парламента. „Защото в противен случай отиваме на избори към средата на зимата – без бюджет и без нужните закони по Плана за възстановяване“, посочи той. Свиленски заяви, че ако мандат бъде връчен на БСП, то социалистите ще предложат правителство и изрази надежда, че ще има 240 народни представители, които да го подкрепят.

„Нашето мнение е, че хората трябва да имат право на избор да гласуват с хартиена бюлетина и ние вече сме внесли такъв законопроект. Защото се установи, че на последните избори 600 хиляди български избиратели не отидоха да гласуват. А по мнение на специалисти, БСП от това нещо е загубила 150 хиляди гласа“, каза в заключение Георги Свиленски.