ГЕРБ-Бургас към МВР: Арестувахте ли възрастен домоуправител, който събира подписи за улично осветление?

0
365
герб
Снимка: архив

По автентични сигнали ли работи полицията, или по доноси, питат още от партията

Задържан ли е възрастен домоуправител на блок в жк „Славейков”, който е събирал подписи за ново улично осветление в района на сградата? Разпитван ли е същият човек в продължение на 4 часа за търговия на гласове в бургаската полиция?
Всички граждански инициативи в Бургаска област ли са предмет на разследване за търговия на гласове?

Това са въпроси на ГЕРБ-Бургас към Областната дирекция на полицията и към ръководството на МВР.

В позицията на партията се казва още:

Настояваме да се изясни случаят с домоуправителя от жк „Славейков”, за да знаят гражданите какви рискове поемат, докато са инициатори на реално позволени от законите дейности като: организиране на подписки за подмяна на улично осветление и контейнери за смет, за озеленяване, за инициативи за реконструкция или изграждане на детски площадки и зони за отдих, за поставяне на ограничители на скоростта по улиците и т.н.

Под заплаха ли са инициаторите на сдруженията за саниране на блокове, които освен имена и подписи правят и събрания на етажната собственост?

Призоваваме активните граждани в областта да преустановят всички инициативи, докато не приключат изборите на 11 юли, защото е налице риск от задържане под стража и разпити в полицията.

От брифинга на Окръжна прокуратура и на ОДМВР-Бургас стана ясно, че има задържани 24 лица, които опитват да влияят на вота на гражданите.
Възрастният домоуправител един от тези 24 души ли е?

На същата пресконференция информираха, че са издадени 712 предупредителни протоколи от полицията. Какво означава това? Връщане на практиката от комунизма за профилактиране на контингента? И в този „контингент” влизат ли изрядни бургаски фирми и данъкоплатци?

Как се набелязват обектите за масово претърсване на домове и офиси? По автентични сигнали ли работи полицията, или по доноси? Имаме съмнение за второто. Особено след като на 6 юли беше претърсено кметството в с. Лозарево, по-късно беше проведен разпит на кметицата Димка Чанева. Същия ден стана ясно, че няма никакви съмнения за изборни злоупотреби.

Кой е отговорен за стреса, набеждаването и последвалата публичност по случая?

В предизборната програма на ГЕРБ-Бургас е заложено изграждане на четирилентови пътища в областта и университетска детска болница. Това като търговия на гласове ли се приема вече? Трябва ли да премахнем тези обещания от брошурите на партията или е необходимо кандидатите доброволно да подпишат предупредителни протоколи?
Позволено ли е все още да се произвеждат и разпространяват предизборни брошури. Защо при обиски полицията разпитва дали има брошури на ГЕРБ?

Винаги сме отстоявали правото на всеки да може да осъществи своя вот демократично. Надяваме се МВР да работи в тази посока, а не по доноси да се арестуват невинни хора, след което да се освобождават.

Към момента без имунитет е един кандидат за народен представител от формацията на Мая Манолова. Ако има и други такива, нека да бъдат обявени публично. Очакваме ефикасна работа от страна на органите на реда, а не арести на домоуправители.