ГЕРБ: Дневният ред на НС не се определя от председателя му, а от гражданите

0
85
Снимка: НС

Минчев отказа да включи в програмата проектът на партията за държавна помощ на общините за скъпия ток

Всяка първа сряда от месеца парламентарните групи имат право да предлагат точки в дневния ред на Народното събрание, които влизат автоматично в програмата на парламента.

Тази сряда обаче председателят на НС Никола Минчев отказа да включи в дневния ред две предложения – на „Възраждане“ и на ГЕРБ, което разгневи опозицията.

Проектът на решение на „Възраждане“ се отнасяше за отпадане на зеления сертификат, а на ГЕРБ държавата да помогне на общините за скъпия ток.

Минчев се мотивира с обстоятелството, че липсват доклади на комисиите по двата проекта на решение.

Петър Петров от „Възраждане“ коментира, че явно има двойствен стандарт в организацията на НС при съставянето на програмата и дневния ред на парламента за седмицата. „По отношение на направените от нас предложения и друг път НС в спешен порядък е приемало решения, които са гласувани веднага след предлагането им – например мораториума. Така че нашето предложение за решение би следвало да бъде включено в дневния ред“, каза той.

Жечо Станков от ГЕРБ заяви, че безспорно едно нещо трябва да разберат депутатите и то е, че дневният ред не го определя Председателският съвет на НС, а българските граждани.

Той припомни, че проектът на решение беше разгледан в енергийна комисия вчера и това, че няма доклад на комисия не би трябвало да е пречка пред обсъждането му в пленарната зала.

„Всеки един загубен час, без да се реши проблемът на общините, на храмовете, на читалищата, на университетите води до настройване на обществото срещу всички хора в тази зала“, предупреди Станков.

Красимир Вълчев от ГЕРБ също казо, че явно дневният ред на НС и този на обществото се разминават. „Ситуацията е кризисна и е нужно спешно краткосрочно решение“, призова той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова разкритикува шефа на енергийната комисия Радослав Рибарски от ПП, че не е готов докладът, след като вчера комисията е приключила заседанието си по обяд.

Заради това тя поиска почивка, за да бъде изготвен докладът на комисията и проектът на решение да влезе в програмата на НС.

В крайна сметка така още преди да бъде гласувана програмата на депутатите за седмицата, те излязоха в почивка.

Енергийната комисия вчера отхвърли предложението на ГЕРБ държавата да покрива на 100% разликата в сметките за електричество на общини, болници, културни институти, училища, детски градини и ясли и старчески домове, обществен транспорт и други общински предприятия.

Предложението предвиждаше министрите на финансите и на енергетиката да изготвят механизъм за компенсиране в пълен размер за този тип потребители.