ГЕРБ: Хората на Кирил Петков в ББР си раздават огромни заплати, а банката е на загуба с 1 млрд. лева

0
1142
Брифингът на ГЕРБ.

Защо е сключен дублиращ договор за 1,2 млн. лева от ДКК с фирмата на Тодоров от „Сиела“, питат от партията

Добрата опозиция е градивната опозиция, но по-добрата, е бдителната такава – тази, която следи, информирана е и говори с факти, числа и обстоятелства. Да следиш обещанията, които са дадени, е важно за обществото“, заяви Георг Георгиев.

Той припомни, че на 7 юли, Кирил Петков, е коментирал темата с ББР и заплатите, които са получавали директорите в банката. Интересно е сега, след като промяната да се случва, в ББР е факт, дали същите междуметия предизвикват у г-н Петков заплатите на настоящото ръководство.

Така Цанко Арабаджиев за месеците август и септември е получил по 17 000 лв. за заплати, а освен това, си е разписал месечни бонуси в размер на 2000 лв. Любомир Талев изчисли, че Цанко Арабаджиев получава и друга заплата и така месечно си докарвал над 40 000 лв., съобщи Любомир Талев. Самият Арабаджиев е кадър на ДБ и е бил кандидат-депутат от партията на Христо иванов.

Всички останали трима директори в Борда на ББР, получавали заплати от банката, като не пропуснали да се назначат и в дъщерните дружества на институцията, откъдето получавали по още една заплата.

Чакаме ахването, коментира след това Георг Георгиев.

По-важният въпрос е именно как се управлява и как функционира ББР към настоящия момент“, каза още той.

Димитър Вучев отбеляза, че темата със заплатите е важна, но не е основният момент. Така за последната половин година активите на банката са спаднали с почти половин млрд. лв.

Сериозни спадове има при почти всички пера от баланса на банката. 250 млн. лв. спад показва една декапитализация. Ликвидността е спаднала с 200 млн. лв. 55 кредита за периода 25 май до ден-днешен. От тях 47 са през микрофинансиращото дружество на ББР, говорим за едва 8 кредита, това е промяната в нея. На 5 август т.г. с решение на министерски съвет е предвидено ББР да отчете загуба от 400 млн. лв. Какви са изводите – на първо място големият въпрос е къде са парите? Показва всичко това, провала на служебното правителство на Румен Радев и принципала на ББР – Кирил Петков. Нас ни притеснява, че тази подкрепа трябваше да отиде през бизнеса – нещо, което не виждаме. Нищо не се подкрепя от държавата, нито един бизнес“, обобщи данните той.

От вчера е видна промяната. Промяната се корени явно в един тип – няма нищо против държавния ресурс да плащаме два пъти на едно и също дружество. Определено промяна има, но тази промяна, не мисля, че ще се хареса на българите“, заяви Георгиев.

Любомир Талев припомни за договора с ДКК на стойност 1,2 млн. лева, а името на кантората е „Георгиев, Тодоров и Ко.“, която кантора, според информацията, е свързана със „Сиела Норма“ – фирмата, която отговаря за доставката и поддръжката на машините за гласуване. Същата адвокатска кантора има сключен договор за прилична шестцифрена сума и с ББР. Освен това ББР подготвял договор за адвокатска помощ за 600 000 евро. „Остава да видим дали пак ще спечели тази кантора или една друга, на Лена Бориславова“, каза още Талев.