ГЕРБ издига кандидатурата на Димитър Главчев за председател на Сметната палата

1
123
парламент
Димитър Главчев

Номинацията е одобрена от ПП/ДБ, каза Десислава Атанасова

ГЕРБ ще предложи бившия председател на 44-ото Народно събрание Димитър Главчев за председател на Сметната палата, съобщи в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група Десислава Атанасова. Тя допълни, че номинацията е одобрена от управляващия партньор „Продължаваме промяната – Демократична България“. Засега не е известно дали коалицията ще има своя кандидатура за председател на институцията.

Срокът за внасяне на номинации в деловодството на Народното събрание изтича днес в 18.00 часа. В петък той беше удължен за втори път, след като до вечерта на 7 юли единствената внесена кандидатура беше тази на Нина Стоименова, издигната от „Възраждане“. С проекторешението за удължаване на срока депутатите определиха до избора на нов председател длъжността да изпълнява Горица Грънчарова-Кожарева, някогашен заместник на Цветков, а след отстраняването му временно изпълняваща длъжността му.

Лидерът на депутатите на ГЕРБ в парламента Десислава Атанасова заяви, че ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ са се разбрали да направят законодателна промяна, така че подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) също да се избира от Народното събрание, както и да изпълнява длъжността на управител до избора на нов титуляр.

Това се налага, тъй като във вторник (11 юли) депутатите отхвърлиха единствената кандидатура за управител на НЗОК – на Жени Стайкова, издигната от БСП. При отстраняването на предишния управител на здравната каса, Петко Салчев, 48-то Народно събрание гласува промяната в ръководството на здравната каса да бъде направено за шест месеца. Този срок изтича днес. Това означава, че без законодателната промяна НЗОК ще остане без легитимно ръководство./Дневник