ГЕРБ към управляващите: Не е нужно да водим хора пред парламента, те сами ще дойдат

0
1655
Тома Биков Снимка: архив

Превърнахте хората в работещи бедни. Нищо добро не очаква нито един български гражданин, каза Тома Биков в декларация от парламентарната трибуна

Ценовата криза се разпростира във всички сфери, предупреди в декларация от името на Парламентарна група депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

„Финансовият министър Асен Василев не остави буфери, които можеха да компенсират бизнеса и домакинствата. В момента се говори за инфлация от 7-8%, но инфлацията на най-необходимите продукти е 20% и много хора се превръщат в работещи бедни“, изтъкна Биков. По думите му вече сме във фазата, в която кризата се превръща в епидемия.

„Театри свалят представления, болници, храмове не могат да оцелеят в тези времена. Предприятията спират, защото не могат да плащат разходите си. Чуваме анонс от Асен Василев, че инфлацията не е проблем. За нас това е проблем, защото управляващите ще продължат да наливат инфлация с още заеми и компенсации“, предупреди Биков. Според него най-неприемливото в случая е, че от мнозинството отказват дебат по темата.

„Предупреждаваме ви за втори път, преди това го направихме през октомври. В момента държавата трябва да спаси хората. Говорим за това хората, бизнесите и обществените системи да не фалират. Ние предлагаме решение, защото вие не предлагате. Готови сме да ви подкрепим, ако предложите решение“, ангажират се от ГЕРБ. Тома Биков даде и пример за неефективна дейност с временната енергийна комисия, която следваше да анализира и да предложи решение в сектор енергетика.

„Тя беше с едномесечен срок и се събра само веднъж. Няма точка в дневния ред на НС да се разгледа работата на тази комисия. Вие нямате механизъм да взимате решение в коалицията по нито един въпрос. Чували сме, че онлайн сте разгледали съдебната реформа. В политиката няма вакуум. Ако не може да взимате решения, те ще се взимат другаде. Готови сте за разговор при струпване на хора пред парламента. Не ви заплашвам, че ще водим хора, те сами ще дойдат, не е нужно да ги водим. За цената на тока и хляба е много по-неприятно. Не започнете ли да се сблъсквате с проблемите, те ще ви изненадат. Нищо добро не очаква нито един български гражданин“, отбеляза депутатът от ГЕРБ.

След него колегата му Александър Иванов взе процедура по начина на водене и предупреди председателя на парламента, че не следи залата.

„Не е смешно, колеги. Цената на хляба бе 1 лв. и при 700 лв. заплата ще си купиш 700 хляба, но днес вече цената на хляба е 2 лв. и вече може да си купиш 350 лв.“, направи забележка Иванов на усмихнатите депутати от мнозинството в зала.