ГЕРБ: Кой и защо постави решетки на парадния вход на НС?

0
64
Десислава Атанасова
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Дори в най-мракобесните времена на тоталитарния комунистически режим никой не си е позволявал подобно нещо, заяви от парламентарната трибуна Десислава Атанасова

„Повече от 24 часа цялото ни общество се вълнува от един въпрос: кой и защо постави решетки на парадния вход на НС? Задават се и други въпроси: Кой и защо го нареди? Кой ще плати монтажа и демонтажа им и санкцията по административния акт, наложена на НС“, попита в декларация от парламентарната трибуна днес председателката на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова.

„Вчера многократно подчертахме, че за да говорим за парламентаризъм, отношение има не само буквата на закона, а духът му, атмосферата, възприятието и доверието. През вчерашния ден беше демонстрирано от вас непременното зачитане на буквата на закона. И съгласно буквата на закона никой не може да „унищожава“ сграда – паметник на културата, като монтира някакви съоръжения, наподобяващи килийна конструкция. Затова и резонния въпрос е – кой закон спазихте, г-н председател, при допускането на тази гавра с паметник на културата от национално значение“, попита председателя на парламента Никола Минчев Атанасова.

„Не само, че тази сграда е една от първите, построени след Освобождението през 1884 година с решение на министър-председателя Петко Каравелов, а е и символ на независимостта на българската държава – през този вход, с вашите решетки, влиза Фердинанд, за да приветства българския народ след обявяването на Независимостта на България пред четиринадесетото обикновено Народно събрание.
Под надписа на българския герб – „Съединението прави силата“, вие монтирахте решетки, а срещу него вече месеци наред стоят метални ограждения.

ГЕРБ/СДС

От какво ви е страх, господа управляващи – от Съединението или от силата?! Та нали съединението „СРЕЩУ“ Ви обедини в хибрида, наречен правителство, А отборът, братството.

Нали се разхождахте с табели – „нас не ни е страх“, нали бяхте изборът на тези, които ви овластиха, нали зачитахте волята народна, господа демократи, и по тази воля сте тук!

Та вие осъзнавате ли, че дори в най-мракобесните времена на тоталитарния комунистически режим никой не си е позволявал подобно нещо?
Та вие осъзнавате ли, че тези, от които се пазите, са вашият работодател? Срещу тях ли издигате метални стени? Или се пазите от силата? От силата на недоволството, от справедливия гняв, от възможността някой да ви поиска сметка, че съсипвате държавата ни!
Спомнихте ли си, г-н председател, кой разписа разпореждането?
– Да твърдите, че не сте вие автор на това решение, означава, че друг взема решения в парламента?!
– Да твърдите, че не помните, не е уместно за младата ви възраст.
– Да твърдите, че някой ви е наредил е опасно за поста, който заемате, защото по Конституция вие сте отговорен. Ако утре ви предпишат воден ров, стрелкови кули или ток по решетките – ще го изпълните ли?
Да търсите индулгенция в препоръки – неуместно е.
Защо го направихте, г-н председател и кой ще плати сметката?
Да не би от „промяната“ да имате някакъв фетиш към решетките?
Министър-председателят ви поиска решетки за лидера на опозицията и след 24 часа съдът постанови, че те са незаконни. Вие поискахте решетки за парламентаризма и след 24 часа ви постановиха да ги премахнете.
Вземете си поука!
Не опитвайте друго, защото народът скоро и такъв срок няма да ви даде!“, завърши декларацията Атанасова.