ГЕРБ: Президентът час по-скоро да обяви дата за изборите и да разпусне парламента

0
181
Тома Биков Снимка: архив

Ако удължи изкуствено живота му, ще настояваме за анкетна комисия по случая „Василев-Дончева“, каза Тома Биков

ГЕРБ ще настоява за създаване на анкетна комисия по случая „Василев-Дончева“. Това стана ясно от изявление от името на парламентарната група на партията, съобщава Tribune.bg.

„Няма да заемем страна в този спор. Няма да си позволим нито да раздаваме присъди, нито да даваме морални оценки. Това, което сме длъжни да направим обаче, е да потърсим истината – на най-високо политическо ниво, хора, които преди изборите твърдяха, че ще управляват заедно, си отправят тежки обвинения, които или трябва да бъдат доказани, или ако са лъжа, трябва да бъде понесена политическа отговорност. Ако господин Йорданов и господин Василев казват истината, то госпожа Дончева няма място в политиката и обратно, ако те са излъгали, то мястото им не е нито в тази зала, нито в политическия живот, чиято единствена сила се състои в доверието на обществото. Казано с прости думи – една от двете страни лъже и трябва да направим всичко възможно истината да излезе на бял свят“, обяви Биков от трибуната на Народното събрание.

ГЕРБ са категорични, че този скандал не бива да бъде банализиран и оставен да затихне без необходимите последствия и изводи.

„Днес промяната е факт, но по всичко личи, че тя не е към добро. Вместо за изработване на антикризисни програми, свързани със здравните, икономическите, социалните и геополитическите предизвикателства пред страната, партиите на промяната пропиляха няколко месеца в скандали, безплодни пазарлъци и неуспешни опити за съставяне на общо управление“, обобщи той.

Биков настоя президентът час по-скоро да обяви дата за предсрочните парламентарни избори и да разпусне 46-ото народно събрание. Всеки ден забавяне ще струва на политическата система още скандали и още изгорени мостове между политическите сили. Ако президентът Радев удължи по изкуствен начин живота на настоящия парламент, ГЕРБ-СДС ще внесе искане за създаване на анкетна комисия, която да разгледа случая със скандала между ИТН и Татяна Дончева. Време е да загърбим тясно партийния интерес и да защитим интереса на обществото“, каза Биков.