ГЕРБ са готови да се откажат от председател на НС

0
44
Десислава Атанасова

Надявам се най-накрая да постигнем съгласие, заяви Десислава Атанасова

Обмисляме повече да не настояваме за председател на парламента от най-голямата политическа сила, готови сме и ние да направим крачка назад. Това заяви преди началото на председателския съвет шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Надявам се най-накрая да постигнем съгласие, заяви тя, след като и през втория ден да се намери консенсус за ръководството на НС такъв няма.

Все още се търси принцип „да бъдем 240 зад един кандидат“. Време е да покажем мъдрост, разум, държавническо мислене, за да може българският парламент да проработи, заяви Атанасова. Тя обаче отказа да каже коя ще е фигурата, която може да обедини всички. Това ще бъде решено на председателския съвет, който цели избягването на конституционална и институционална криза.

„В противен случай влизаме в тежка конституционна криза, която касае не само законодателния процес в парламента. Всички теми, които предстоят пред българските граждани трябва да получат своите решения тук. Има и нещо друго – преди да са обявени парламентарните групи, не може да започне и процедурата по връчване на мандатите, т.е. ние трябва да имаме решение за председател днес. В противен случай не може да се обяви нито която и да е ПГ като такава“, добави Атанасова.

„Неслучайно мъдрите държавни мъже, които са гласували българската конституция са предопредили, че председателят се избира преди дори формално да са формирани ПГ. Съшествуват възможности няколко партии да се обединят в обща ПГ и да разместят пасианса вътре в парламента“, посочи тя, но отрече ГЕРБ да готвят подобен ход.