ГЕРБ: Лично назначената от Кирил Петков и уволнена вчера чиновничка ощетила държавата със стотици милиони

0
475
Ваня Караганeва Снимка: Труд

Извършила куп нарушения на закона

Толерансът от 7 месеца от началото на назначения от Радев служебен кабинет, прокламиращ себе си като „братство или сестринство на почтените“ се изчерпа. Кирил Петков и Даниела Везиева управляваха икономическото министерство, под чиято шапка е ДКК, която управлява дружества от военнопромишления комплекс. От вчера ДКК освобождава Ваня Караганева, като се говори за ощетяване на държавата със стотици милиони“, казаха на брифинг от ПП ГЕРБ, цитирани от Трибюн.

„Тя с еднолично решение е прекратила правомощията на едно адвокатско дружество, което е защитавало интересите на ДКК по 5 висящи търговски дела и еднолично тя сключва нов договор за вече извършена правна помощ с ново адвокатско дружество в размер на 1 126 000 лева. Това ли е начинът на спестяването на държавни средства”, попита Александър Иванов.

От ГЕРБ определиха като скандален факта, че Караганева е подписала декларация, с която уверява, че не работи на друго място, а я действителност заема пост в БАИ. Александър Иванов подчерта, че това е в разрез със Закона за публичните предприятия.

„В него се поставя задължително условие член на Борда на директорите да няма право да работи на друго място, освен ако е практикуващ лекар или студентски преподавател. Нямаме информация това да е така“, заяви той.

„Г-жа Караганева еднолично е подписала извънсъдебна спогодба за 50 млн. лв. в несъответствие с текст на спогодбата, който е бил одобрен от Съвета на директорите. Отново еднолично е взела решение за смяна на обслужващата банка на ДКК“, заяви Любомир Талев. „Констатиран е отказ от страна на Караганева да се изплащат в срок задължения към НОИ и НАП. Става дума за неплатени осигуровки на служителите в компанията и към доставчици, сред които е изброен ЧЕЗ“, допълни той.

„Отново еднолично е взето решение Вазовските машиностроителни заводи да предоставят права върху цялата си продукция в лицето на частна фирма отново без допитване до Съвета на директорите“, поясни Талев.

Любомир Талев обясни и коя е г-жа Караганева.

„През 2017 г., по времето на първия служебен кабинет на Румен Радев, г-жа Караганева беше началник на кабинета на тогавашния служебен министър на правосъдието Мария Павлова. Назначена е в Съвета на директорите на ДКК, без конкурс, от Кирил Петков. След като се вдига шум, че е назначена без конкурс, такъв е организиран и тя го печели.“