Човек на Кирил Петков даде военното издателство на ВИС-2. Ще го правят чалготека

0
2483
Военното издателство става чалготека.

Наемът е 2 лева и 5 стотинки на квадрат в центъра на София. Обектът се поема от бившия бодигард на братя Илиеви и Таки Радо Слънцето

Стефан Ташев

Наследници на висаджийските босове Георги Илиев и Красимир Каменов-Къро взеха почти без пари сградата на военното издателство в центъра на София, научи Breaking.bg от източници в Министерството на отбраната.

Намеренията им са да правят на мястото на печатницата в издателството на ул. „Иван Вазов“№12 чалготека. Реално новият собственик на имота е небезизвестният Радостин Бързанов-Радо Слънцето, управляващ имотите на убития Георги Илиев край морето и по-точно плажа „Какао бийч“ и луксозното заведение „Бедрум“ в курорта „Слънчев бряг“. Слънцето управлява целият хотелиерски бизнес на бившата ВИС-2 и на застреляния през май в РЮА Красимир Каменов-Къро.

Радостин Бързанов-Радо Слънчето.

Висаджиите взимат сградата след спечелен търг, като тя им е отдадена от шефа на „ТЕРЕМ“ Кръстьо Кръстев, назначен за директор от правителството на Кирил Петков и „промяната“.

Източници на медията твърдят, че договорът за отдаване под наем, на скандално ниски цени от 2 лева и 5 стотинки на квадратен метър, е подписан в деня на убийството на Алексей Петров. Военното издателство се помещаваше в една от най-големите и импозантни стари сгради в София. Сградата не само е монолитна, но тя заема и цял квартал между улиците „Иван Вазов“, „6-и септември“ и „Гурко“ в самото сърце на София. Освен огромната застроена площ, тя притежава и доста голям заден двор с паркинг – това пък е истинска рядкост в идеалния център.

МО закри издателството и печатницата към него, където преди години се издаваше вестник „Българска армия“ и имотът бе прехвърлен към държавното дружество „ТЕРЕМ“.

Именно в бившата печатница висаджиите на Слънцето са решили да правят чалготека „The 1 Exclusive“. Фирмата, която е спечелила търга, след няколко предишни провалени за имота, е „Бедрум Гардън“ООД, в която 25% от капитала държи „Бедрум“ ЕООД с едноличен собственик Веселин Борисов. Борисов се води официален собственик на едноименната дискотека в Слънчев бряг, като доверено лице на „Слънцето“.

Преди две години избухна скандал с разораните дюни на къмпинг „Смокиня-север“ до Созопол. Тогава сайтът „Дневник“ съобщи, че на мястото на унищожените дюни трябва да изникне дискотека „Бедрум“ на Слънцето и Борисов. Оказа се, че дюните са разкопани по лично нареждане на Веселин Борисов, който дори си направил селфи на мястото.

Веселин Борисов, вляво, си прави селфи на унищожените дюни.
Веселин Борисов

По времето на вицепремиера Валери Симеонов скъпарската дискотека в Слънчев бряг бе проверявана и глобявана няколко пъти заради недопустим шум. А полицейските акции за наркотици бяха ежедневие.

Според информирани Слънцето на два пъти се опитвал да взема сградата на военното издателство преди години, но му е било отказвано от предишни министри на отбраната. Това личи и от мотивационно писмо за от 2020 година на фирма „Бедрум Гардън“ ООД до Министерство на отбраната за наемане на обекта на ул. „Иван Вазов“№12.

Мотивационното писмо на висаджиите за военното издателство.

В него от фирмата изрично посочват, че Веселин Борисов е реалният собственик на дружеството и, че то успешно е развило дискотека в помещения под наем в бившата телефонна палата в центъра на София. Заведението им функционирало там до юни 2019 година, но договорът за наем изтекъл и те напуснали.

Фирмата иска да вземе сградата на военното издателство за нощен клуб и прилага референции от Министерство на икономиката и от бивш наемодател. От „Бедрум“ уверяват, че ако получат сградата под наем, ще инвестират сериозни средства за ремонт, подобрения, обзавеждане, както и в изграждането на нови електро, ВиК, отоплителна и вентилационна инсталации. А ако заведението започне работа, ще осигури постоянна заетост на 50-80 работници и служители.

Писмото е от 13 януари 2020 година. След отказите на предишни министри, Слънцето е бил категоричен, че все пак ще прилапа тази сграда за чалготека.

Търгът за военното издателство е обявен на страницата на „ТЕРЕМ“ на 17 май 2023 година. Ето обявата с линк https://terem.bg/ads :

Провеждане на търг с тайно наддаване за отдаване под наем на имоти, собственост на “ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ“ ЕАД за срок от 10 (десет) години

17-05-2023

Във връзка с провеждане на търг с тайно наддаване за отдаване под наем на имоти, собственост на „ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ” ЕАД за срок от 10 (десет) години, за обявените оставащи свободни позиции 2, 7, 11, 12, 13, 14 и 15, за които не са се явили кандидати или е подаден непълен набор от документи се счита, че търгът е непроведен и ще бъде проведен повторно на втората обявена дата – 31.05.2023 г. от 10.00 ч., в гр. София 1000, ул. ”Иван Вазов” 12, ет. 4 при същите условия. Срок за закупуване на тръжна документация и направа на огледи – 16:00 часа на 29.05.2023 г. Лица вече закупили тръжна документация за участие в основния търг няма нужда да закупуват повторно такава. Срок за подаване на документи за участие в търга – 16:00 часа на 30.05.2023 г.

Кой е Радо Слънцето?

Радостин Бързанов-Радо Слънцето е бивш гард на Васил Илиев и Христофорос Аманатидис-Таки. Огромна част от туристическия бизнес на Христофорос Аманатидис е поверена за управление на дясната му ръка в зловещата наркобанда на „Чуковете“, контролираща дрогата в София, Радо Слънцето. След принудителното бягство на Таки в Дубай именно Бързанов се превърна в негов наместник у нас. От името на боса Радо Слънцето управлява десетки хотели, ресторанти и дискотеки в Слънчев бряг.

Радо Слънцето като бодигард на Таки.

Сред тях е култовият комплекс „Какао Бийч“, включващ едноименната дискотека, баровете „Ънду“ и „Домби“. Те са разположени на плажната ивица, която от години се държи на концесия от фирма, близка до Бързанов.

През 2014 година Слънцето оцелява при опит за убийство срещу него край „Бедрум“. При прибирането му към Слънчев бряг охранител забелязва нещо под колата му. Открива подготвена за дистанционен взрив голяма бомба. Изхвърля я в дюните и заедно с Бързанов поемат към курорта. На входа му ги чакат убийците, които виждат колата и задействат бомбата, мислейки, че тя е под автомобила. Но тя избухва в дюните.

Бързанов е първият, който вижда мъртъв основателя на борческата групировка ВИС Васил Илиев като негов бодигард през 1995 година. На фаталния 25 април Радо Слънцето и Роберто Георгиев карали червен сеат след мерцедеса на боса. Малко преди ресторант „Мираж“ Васил Илиев е застигнат от куршуми, а гардовете се чудели какво става, мислели, че е спукал гума. Слънцето подава сигнала в полицията за убийството на шефа си и е първият разпитван за екзекуцията.

След това гравитира около ВИС и поема охраната на брата на Васил – Георги Илиев. Служи му вярно до смъртта му през 2005 г. в курорта Слънчев бряг, където той е разстрелян. Слънцето дължи прякора си на гладко избръсната си глава. Той се занимава с бизнес в областта на строителството, туризма и нощните заведения.