ГЕРБ: Минеков застрашава плурализма и свободата на словото, а Радев мълчи

0
505
Тома Биков Снимка: архив

Репресията му срещу „Труд“ среща аплодисментите на ДБ, се казва в декларацията

ГЕРБ излязоха с декларация по повод прекратения договор за наем на в-к „Труд“ от Велислав Минеков. Медията се помещава в сграда, собственост на Министерството на културата. Поводът за решението на служебния министър на културата да прекрати договора на вестника от понеделник, е забавяне на плащане на наем за два месеца. След като собствениците на в. „Труд” са били предупредени, те са изплатили веднага всички дължими суми. Въпреки това Минеков е прекратил договора за наем, като по този начин е поставил пред сериозни затруднения, работещите във вестника.

Това се случва във времена на икономически трудности, каза Тома Биков. Действия е имало и срещу семейството на собственика на медията, както и опити за намеса в редакционната политика.

Действията на министър Минеков срещу определена медия, с чиито позиции не е съгласен, не са прецедент. През последните два месеца той си позволи да атакува системно и директно БНТ – да дава публични негативни оценки за работата на определени журналисти, да се кани да смени ръководството на обществената телевизия, без да има нито законови, нито политически правомощия за това, каза Биков.

„Алармираме за тези действия на служебния министър на културата, защото те се превръщат в изключително опасна тенденция, която застрашава плурализма и свободата на словото. Всеки има право да харесва или да не харесва определена медия, но нито един политик в една демократична страна няма право да използва публичния ресурс, с който разполага, за саморазправа, с които и да било медии.

Тези му действия срещат аплодисментите на ДБ. Убедени сме, че ако правителство и министър на ГЕРБ действаха по подобен начин срещу, която и да било медия, то реакцията на неправителствени организации, партии и журналисти щеше да бъде мигновена и остра. И това би било правилната позиция. Днес обаче безпрецедентните действия на един служебен министър, срещат най-вече мълчание и примирение на журналисти и журналистически организации“, каза Биков.

Той призова Румен Радев да вземе публична позиция- или да се разграничи категорично от действията на Минеков или да даде мотивация за тях.

„Ако и този път Румен Радев замълчи и се скрие зад клишета и прехвърлянето на отговорност извън себе си, ще считаме, че неговите тревоги за свободата на словото, които бяха изразявани всекидневно допреди няколко месеца са били неискрени и фалшиви. Ако Румен Радев не реагира адекватно в тази ситуация, ще считаме, че неговият служебен министър е единствено изпълнител на поръчка за унищожаване на всеки журналистически глас, който не е насочен в подкрепа на водената от служебното правителство политика“, категоричен бе Биков.