ГЕРБ обсъжда Петър Стоянов за кандидат-президент

0
118
герб
Тома Биков

Той е най-успешният български президент. Нормално е всеки, който иска алтернатива на Радев, да обсъжда и неговата кандидатура, коментира депутатът

Петър Стоянов е едно от имената, които ГЕРБ-СДС обсъждат като възможен кандидат за президентските избори на 14 ноември. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Биков внесе яснота около новината, че партията може да издигне Петър Стоянов за президент. „Името на Петър Стоянов за кандидат за президент се появи вчера след мое участие в БНР. На въпрос какво мисля за него, аз казах какво мисля – това е най-успешният български президент до момента, човек, който е извадил страната от ръба на гражданска война. Това казвам и сега”, коментира Биков. И добави: „Преди всички президентски избори след 2001 г. името на Стоянов винаги е част от обсъжданията на десницата. Включително и в момента. Това име се върти в общественото пространство. Нормално е всеки, който е загрижен за това да се даде алтернатива на Румен Радев, да обсъжда и кандидатурата на Петър Стоянов”.

Той поясни, че досега са обсъждали профила на техния кандидат. Според него той трябва да е диалогичен човек, който да поеме отговорност и да направи първата стъпка за възстановяване на политическия диалог. По думите му не трябва да бъде критерий дали е ново или старо лице.

„Искаме да излъчим кандидатура за президент, която е алтернатива на Румен Радев. Няма да излъчваме силов човек, който да се саморазправи с нашите опоненти. Искаме да излъчим човек, който от ден първи да проведе разговор с нашите най-големи политически опоненти и да се опитаме да видим дали можем да намерим съгласие по някакви важни за България точки. Има няколко варианта за такъв човек”, заяви още Биков.

Той поясни, че имат няколко варианта и предстои в следващите дни те да се обсъдят със структурите. „Търсим човек, който едновременно да бъде избираем, и да може да реши политическата криза, а не да я задълбочи“, каза Биков. Според него проф. Асен Балтов ще е голяма загуба за българската медицина, ако стане вицепрезидент.

„Моето мнение е, че кандидатурата трябва да бъде регистрирана с регистрацията на ГЕРБ-СДС. Много ясно трябва да застане нашата коалиция зад нашия кандидат, а не инициативен комитет. Първата ни задача ще е да активизираме нашите твърди привърженици“, коментира още той.

Биков поясни още, че на всички президентски избори се завърта името и на самия Борисов. „Самият той в момента се занимава с партията. За нас кандидатурата му би била може би най-лесният вариант да си мобилизираме привържениците, но проблемът е, че после ще трябва да си решаваме кой ще поеме партията. Смятам, че Борисов има още малко време да се занимава с партията. В крайна сметка ще има и други президентски избори. А и може да изкара и още един мандат за министър-председател, както се казва. Не сме готови за вариант ГЕРБ без Борисов. Ние не мислим за наследник. Борисов е лидер на ГЕРБ и няма други алтернативи. Само в главата на Христо Иванов от време на време се явяват някакви фикции“, каза Биков.

„След 14 ноември ситуацията ще е още по-сложна, отколкото е в момента, защото така върви тенденцията. На 4 април бяха всички срещу ГЕРБ, сега са всички срещу всички, а след 14 ноември ще е всички срещу всички плюс някакви нови играчи, които тепърва ще опознаваме“, каза още той.

„Без политически диалог, и още 10 избора да минат, пак няма да има правителство. Както има един лаф – пет пъти режа и пак късо“, коментира още той.

На въпрос възможна ли е хипотезата ГЕРБ и ИТН да излъчат стабилно управление, Биков отговори: „ГЕРБ и ИТН? Всичко би могло да се случи. Не сме в такава ситуация, но със сигурност, ако ГЕРБ участва в такива преговори, аз съм убеден, че преговорите ще минат по коренно различен начин от това, което видяхме последните два пъти, особено последния път. Нито ще ги обиждаме на предлагачи, нито ще говорим общи приказки за някаква съдебна реформа, дето никой не знае каква ще бъде. Това бяха преговорите: „Вие искате ли съдебна реформа?. Да, искаме. А, добре, значи имаме общи възгледи“.