ГЕРБ обвини в лъжа Петков: В бюджета на правителството не са заложени средства за модернизация на армията

0
492
Снимка: фейсбук

По време на нашето управление бяха отделени над 5.5 млрд. лева за нова техника, припомниха от партията

ГЕРБ обвини в лъжа премиера Кирил Петков, който твърди, че армията ни през годините е била крайно недофинансирана.

„Ще се наложи да развенчаем една лъжа, която беше повторена много пъти от премиера Кирил Петков. В последните години по време на правителствата на ГЕРБ армията е била модернизирана непрекъснато, огромни средства са били отделяни за тази модернизация“, отсече Даниел Митов.

„Лична битка на премира Борисов и моя на външен министър беше да модернизираме българската авиация и тя беше изведена до края с новите изтребители Ф-16“, коментира той.

По думите му от новото правителство зависи да намери начин и средства да поръча следващите 8 самолета за военните, така че да се окомплектова авиацията.

„След всички заявени намерения от вчера и големите приказки как армията ни ще е приоритет, това ще останат само фантазии, ако няма в бюджета пари за модернизация, а ние не виждаме да има подобна воля в проекта за бюджет на МФ“, упрекна Митов.

Според него, ако управляващите имат наистина намерения да спазват заявките си, трябва да отделят 2% от БВП за отбрана. „Ние ще ги държим отговорни за това дали изпълняват заявките си или не“, закани се той.

„Със сигурност знаем, че има заделени пари за ремонт на стара съветска техника“, каза още Митов.

Над 5,5 млрд. лв. са дадени по време на управлението на ГЕРБ за модернизация на армията, отчето Христо Гаджев.

Томислав Дончев определи вчерашното изслушване в парламента на Кирил Петков като фриволно откъм истината.“Това беше един съкратен интензивен курс, благодарение на който правителството се запознава със състоянието на страната“, коментира Дончев.