ГЕРБ отговори на Денков: Има тежки съмнения за корупция в редица министерства. Няма да отстъпим от коалиционното споразумение

0
176
ГЕРБ отговори на Денков. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Не приемаме поведението, което има „Продължаваме промяната“, в непрекъснато неглижиране на това, че ГЕРБ-СДС е първата политическа сила, обяви Деница Сачева

В съмнения за корупция в някои от министерствата и неясно носене на отговорност за работата на кабинета обвиниха партньорите си от ГЕРБ-СДС в отговор на думите на премиера акад. Николай Денков от по-рано днес. В началото на заседанието на Министерския съвет той даде да се разбере, че не харесва идеята за коалиционно споразумение между двете формации сега.

„Това, което се случва са тежки съмнения за корупционни практики в редица министерства. Господин Денков като министър-председател би трябвало да го знае. Това руши доверието както в управлението, така и в институциите“, каза на брифинг Тома Биков от ГЕРБ. Той излезе заедно с колежките си Деница Сачева и Теменужка Петкова, за да отговорят на коментара на премиера.

„Предлагаме съвсем добронамерено и конструктивно да намерим първо механизъм за взимане на решенията, защото правителството на господин Кирил Петков падна точно заради липсата на такива механизми за взимане на решенията. И това, което се случва в момента, е рецидив“, каза Биков.

„Оказва се, че никой не носи отговорност за управлението. Това искаме да променим ние и точно затова предлагаме програма и възможност за прозрачно взимане на решения, а не за задкулисно, защото тази конструкция, която в момента съществува, предразполага единствено към задкулисни разговори и взимане на решения не само тук в парламента. Никой не знае кой министър какво прави, с кого се договаря и на каква база“, допълни депутатът от ГЕРБ. Според него заложените за правителството приоритети всъщност не са такива, а всичко са приказки пред медиите.

„Категорично няма да отстъпим от това да водим разговори и преговори за коалиционно споразумение, което да включва всички тези теми, по които говорихме до този момент“, заяви Деница Сачева.

„Не приемаме поведението, което има „Продължаваме промяната“, в непрекъснато неглижиране на това, че ГЕРБ-СДС е първата политическа сила, спечелила доверието на своите избиратели и имаща право да предлага и изпълнява програмите, с които е била избрана“, каза още Сачева.

Тя увери, че коалиционното споразумение няма да промени основните приоритети на правителството, както и че ГЕРБ очаква да чуе от Денков като министър-председател какво всъщност е изпълнено през тези девет месеца.

„Непрекъснатите намеци за корупционен багаж намираме за най-малкото нелепи, тъй като бихме искали да посочим на господин Денков, че от едната страна до него стои човек, който още не е дал ясен и адекватен отговор на българските граждани по отношение на на „Чаталджагейт“. Има друг министър, в чието министерство имаше арести за корупция. Имаме министър в неговото правителство, който ходи с охрана заради заплахи, свързани с това, че не е изпълнил едни или други политически поръчки за търгове и обществени поръчки“, каза Сачева. Тя напомни за скандала с препродажбата на скъпи имоти на депутата от ПП Даниел Лорер и финансовия министър Асен Василев на ул. „Чаталджа“, както и за арестите в спортното министерство на Димитър Илиев и охранявания електронен министър Александър Йоловски.

Борбата с корупцията и съдебната реформа са основни приоритети и на ГЕРБ-СДС, увери депутатката.

„Не водим борба за постове и неслучайно не слагаме регулаторите на първо място. И неслучайно ние не говорим с такива формули като 50 на 50 или 60 на 40, 20 на 30, защото смятаме, ще това е най-малкото недостойно“, посочи Сачева. Според нея в момента изглежда, че министрите изпълняват свои лични програми, а не поетите ангажименти в управленската програма. Тя даде пример с това, че две поредни заседания социалната комисия, на която тя е шеф, не е имало нито един постъпил закон от Министерството на труда и социалната политика.