ГЕРБ поиска председателят на НС да изгони Минеков, не отговаря на въпроси за „Труд“, заплашва и се кара на депутатите

0
594
Велислав Минеков

Държанието ви е недопустимо, обърна се към него Йордан Цонев

Депутати от ГЕРБ поискаха председателят на НС Никола Минчев да изгони министъра на културата Велислав Минеков от пленарната зала заради скандалното му поведение. Вместо да отговаря на въпроси за репресията срещу редакцията на в. „Труд“, Минеков държа политически речи, приписа си участие във „велики дела“, заплашваше и хокаше депутатите от опозицията.

В началото на заседанието депутатът от ГЕРБ Любен Дилов два пъти направи предложение за предаване на днешното пленарно заседание на живо по БНТ 1, а не по БНТ 2, защото по негови думи темата е изключително важна за българското общество. Предложението обаче бе отхвърлено два пъти.

По отношение на окупирането на в-к „Труд“ от полиция народният представител определи държанието на министъра на културата Велислав Минеков като милиционерско.

Според него е редно спорът, какъвто и да е, да се решава по културен начин, а не чрез полиция. Освен това той се решавал в момента и във ВАС, а изпълнението на административна заповед на съда не предполага намесата на полицията. Дилов определи действията на министъра като некултурни. Според него не става дума за цензура, защото за нея се изисквали определени размишления, а като плод на когнитивния дисонанс, в който често изпадал.

Той изтъкна, че вчера Радев два пъти е заявил, че “ако трябва да се разправяме с медиите, щяхме да подкараме първо ПИК”. “Крайно неприлично и некултурно е използването на двете думи в едно изречение – подкарвам и медии”, допълни Дилов.

“Твърдите, че те ви дължат разходи, може ли да кажете от кой месец е последната фактура, която вие им изпратихте за режимни разходи? Какъв е точно Светослав Трайков и защо се появява заедно с полицията пред редакцията на “Труд”?”, попита народният представител.

Дилов се обърна и към депутатите от „Продължаваме промяната“: „Ако искате да се простреляте в коляното още в началото на вашето управление, изберете Минеков да е културен министър, а Рашков – вътрешен, даже може да ги размените.“

Министърът обяви, че той вярва, че свободата на словото заслужава извънредно пленарно заседание, но попита защо не е имало такова при други случаи в миналото.

Йордан Цонев от ДПС  заяви, че е било редно шефът на парламента Никола Минчев да съобщи на министъра, че това е редовно заседание, а не извънредно.

А Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС поиска Минеков първо да се запознае с въпроса и да се подготви с отговора, преди да застава на трибуната. Десислава Атанасова, която е председателката на втората по големина парламентарна група, призова от трибуната: “Минеков, вън!”.

От ДПС се отказаха да участват в дискусията, тъй като по думите им Минеков се отнася неуважително към работодателите си – Народното събрание. Цонев заяви, че по всички споменати казуси от Минеков народните представители са излизали с декларации и са били обсъдени в комисии. “Незнанието не е аргумент, това държание е абсолютно недопустимо за един министър”, посочи Цонев.

ГЕРБ поиска Минчев да изгони министър Велислав Минеков от парламента.

От своя страна председателят на парламента Никола Минчев заяви, че в качеството си на председател няма възможността да коментира отговорите по същество на министъра.