ГЕРБ представи проекта си за правителство

0
140
Снимка: кадър

На каква цена беше получена подкрепата за председателя на Народното събрание и за парламентарните комисии, попита Десислава Атанасова

ГЕРБ-СДС представи проекта си за правителство. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече обясни, че целта е хората да могат да сравнят техните номинации за министри с проектокабинетите, номинирани от „Има такъв народ”. Президентът Радев ще връчи днес втория мандат на втората по големина парламентарна група, а от ГЕРБ-СДС вече обявиха, че ще го върнат веднага след това.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обясни, че отговорността към гражданите изисква да представи състав и структура на Министерския съвет. Тя потвърди, че мандатът ще бъде върнат веднага, а ГЕРБ-СДС е обявила, че ще бъде алтернатива. Атанасова обърна внимание на това, че никой от другите партии не иска да носи отговорност, съобщава Трибюн.

„Единствено ПП ГЕРБ осъзнава, че трябва да има управление. Чувства се липса на управляващи“, обяви тя и разкритикува поведението и на „Има такъв народ“ .

„Безспорно ситуацията е толкова нелепа, че първият и вторият не желаят да съставят правителство, а петият и шестият желаят да управляват“, подчерта Атанасова.

„До този момент никой не отговори на каква цена беше получена подкрепата за председателя на Народното събрание, на каква цена беше получена подкрепата за парламентарните комисии“, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Дължим на избирателите да им представим проектът за кабинет и да видят с какъв потенциал разполагаме”, заяви Даниел Митов, който е предложението на ГЕРБ-СДС за премиер.

Той обяви и проектокабинета си: „Кандидат за министър-председател съм аз, зам. министър-председател е Томислав Дончев, вътрешен министър – Румен Христов, външен министър е Екатерина Захариева, финансов министър е Кирил Ананиев, правосъден министър – Радомир Чолаков, министър на отбраната – Христо Гаджев. Министър на регионалното развитие е Александър Иванов, социален министър – Деница Сачева, министър на образованието – Красимир Велчев, здравен министър – Костадин Ангелов, културен министър – Любен Дилов, министър на околната среда и водите – Ивелина Василева, министър на земеделието и храните – Десислава Танева, министър на транспорта – Росен Желязков, министър на енергетиката – Делян Добрев, министър на спорта – Красен Кралев, министър на туризма – Деница Николова.“

Даниел Митов подчерта, че ще дадат възможността на президента максимално бързо да премине към третия проучвателен мандат.