ГЕРБ при президента: Готови сме и за управление, и за опозиция, и за предсрочни избори

0
90
Снимка: 24 часа

Започнаха консултациите при Радев. Очаквахме поне да ни поздравите, г-н президент, обърна се към него Десислава Атанасова

Започнаха консултациите при президента за съставяне на новото правитество. Първи при бяха представителите на партията с най-много депутати.

„Очаквахме поне да ни поздравите, г-н президент. Явяваме се тук с ясната отговорност, че държавата ни стои пред редица предизвикателства. Все още не е отминала здравната пандемия, предстоят икономически и здравни предизвикателства. Готови сме да излъчим състав на Министерския съвет, който много бързо може да започне ежедневната си дейност във връзка със справянето със здравната криза, а и с всички предизвикателства, които следват за България”, заяви председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Заедно с нея са Томислав Дончев и кандидатът на ГЕРБ за премиер Даниел Митов-

„Очакваме, че в 45-ото Народно събрание ще има не само демонстрация на сила, защото е очевидно, че ГЕРБ ще бъде в опозиция, въпреки че сме най-голямата парламентарна група. Първото гласуване за избор на председател на Народното събрание ясно показа разпределението на силите в него”, каза още Атанасова.

По думите й от ГЕРБ са готови и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство. „Били сме и преди в подобна ситуация. Не ни е страх, както чуваме, че някой се опитва да втълпи на българския народ, нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет. Готови сме и за предсрочни избори”, категорична бе Атанасова.

„Трябва обаче всички парламентарно представени политически сили и под ваше ръководство, да намерим баланс в отношенията и да търсим решенията за България. Очаквам, че патосът, който владее Народното събрание в първите дни, ще отмине и всички заедно ще бъдем по-прагматични и ще взимаме решения с мисъл за държавата ни”, допълни още тя.

„Призовавам всички парламентарни групи, всички участници в този процес, да работят изцяло в рамките на своята отговорност. Без да бягат от нея и без да я превишават. В тази връзка искам да разсея и някои спекулации, че аз бързам със служебен кабинет. Напротив, аз изтъквам какви са предизвикателствата пред страната, които търсят решение във възможно най-кратък срок. Всички ние трябва да работим така, че най-бързо и оперативно да имаме действащо редовно, отговорно, с необходимата подкрепа правителство”, заяви Радев.

Той подчерта, че президентът не може да бъде архитект на бъдеща опозиция или управление – защото нямал правомощията за това, но и не искал президентската институция да се намесва в този процес.

„Отговорността за съставяне на правителство, за формиране на неговата подкрепа в парламента е изцяло в Народното събрание и парламентарните групи. Очаквам да има необходимия диалог”, отбеляза Радев.