ГЕРБ: Прие се лобистки текст, от който се облагодетелства ВЕИ секторът

0
128
Снимка: кадър

Вместо към семействата мнозинството насочи 250 млн. лв. към мултимилионери, казаха от партията

Решението, което вчера приехме, щеше да доведе 20% по-ниска цена на парното и 5% на тока, но то беше отменено, заявиха ГЕРБ на брифинг в кулоарите на НС.

„Прие се лобистки текст, от който се облагодетелства ВЕИ секторът. Разпоредиха на парламентарните си групи да постъпят така. Това е колапс за българската енергетика и за българските семейства“, заяви народният представител Александър Иванов.

„Гласуваха 250 млн. лв. да бъдат дадени на онези, които печелят и в момента от кризата. Да даваш пари на хора, които и без това станаха мултимилионери, е престъпление. Тук се гласуват някакви мораториуми, а ние нямаме контакт с енергийния министър, с когото да ги обсъдим“, заяви и Тома Биков.

ГЕРБ са категорични, че днешното решение няма нищо общо с внесеното от тях вчера. То първоначално беше прието, но след намесата на Министерския съвет – спешно редактирано и прегласувано днес.

„Не е само цената на тока, всички цени са високи. Това ще значи, че ние сме се запътили и към други ценови шокове и други кризи – икономическа и финансова“, заявиха от ГЕРБ.

„Никой не говори за бизнеса, а той е основният спонсор на държавата и трябва да бъде конкурентоспособен. Какво се случва от вчера до днес? Министър-председателят и министрите разпоредиха на своите аватари какво да приемат“, подчерта и Александър Иванов.