ГЕРБ с жалби за нарушения в изборния ден

0
70
Снимка: архив

Едната от тях е срещу агитацията на Кирил Петков

Коалиция ГЕРБ-СДС в София подаде жалба за грубо нарушаване на забраната за агитация от страна на съпредседател на политическа партия и кандидат за народен представител.

„В нарушение на закона той извърши явна агитация в свое изявление пред медиите в изборния ден. След като гласува, той призова избирателите да упражнят гласа си в полза на конкретен кандидат за президент, както и в полза на една конкретна политическа формация“, се казва в жалбата.

„Целта на забраната за агитация е да се даде възможност на избирателите в спокойна и необременена атмосфера от политически послания и внушения, да формират свободно волята си по въпроса кой политически субект да подкрепят. Явно е, че тази цел не може да бъде постигната с отправянето на пряка агитация за посочените от него кандидат и партия. Затова всяка форма на отправяне на политически внушения за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия и т.н. следва да се възприема за „предизборна агитация“, се казва още в сигнала, в който се визира Кирил Петков.

„В конкретния случай нарушението се състои в опита избирателите да бъдат призовани да гласуват за конкретен участник в изборния процес. По този начин се агитира в полза на конкретни участници в изборите. Нарушението е извършено чрез изявление пред медиите, като по този начин се нарушава пряко закона“, казват още от ГЕРБ.

Членове на СИК в Кърджали нарушават тайната на вота, в селата кметове агитират в изборните помещения. За това сигнализират от щаба на ГЕРБ.

„В избирателна секция №48 в СУ „П.Р. Славейков“ – Кърджали членове на СИК грубо нарушават изборния кодекс, намесват се открито в процеса на гласуването и директно подсказват на избирателите. Областният предизборен щаб на ГЕРБ внесе жалба в РИК с настояване да бъде извършена проверка и да бъде установен ред на гласуване, който да гарантира тайната на вота. Към жалбата е прикрепено и видео, удостоверяващо скандалното поведение на част от членовете на СИК“, казват от партията.

От щаба на ГЕРБ е подадена и друга жалба в РИК, в която се посочва, че в крумовградското село Багрилци, кметът на населеното място присъства в изборното помещение, агитира за определена политическа сила и прави опити да подпомага гласуването в противоречие с изборните правила. От ГЕРБ настояват лицето да бъде отстранено трайно от секцията.

Сигнал за политическа агитация в изборния ден в димитровградското село Ябълково е подал до РИК Хасково кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС Стефан Димитров.

Той уточнява, че тази сутрин в 08.00 ч., автомобил с ремарке с плакат на политическа партия е обикалял по улиците с. Ябълково, община Димитровград. Така се агитира за гласуване с този номер в изборите за народни представители, което е драстично нарушение на чл.182, ал.4 от Изборния кодекс.

Стефан Димитров настоява РИК Хасково да се произнесе на основание чл.72, ал.1, т.20 от Изборния кодекс, за да бъде преустановено нарушението на закона, както и да бъде ангажирана административно-наказателната отговорност на физическите лица, наредили и осъществили горното неправомерно деяние.

Сигнал до РИК е подал общинският ръководител на ГЕРБ –Троян и кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС Иван Миховски. Той протестира поведението на кметския наместник на с. Старо село – Венета Манева.

„Тя си позволява да посреща хората, дошли да гласуват, в коридора непосредствено пред избирателната секция и ги агитира с акцент да внимават и да не объркат номера“, се казва в сигнала.

Втора жалба за деня пусна Упълномощеният представител на ГЕРБ – община Хисаря Бойко Гавраилов. Той сигнализира, че член на СИК в село Мало Крушево подвежда избирателите.

„Назначена като член на СИК, докато удостоверява самоличността на по-възрастните гласоподаватели, ги подвежда умишлено с въпроса си за кого ще гласуват – за президент или парламент, като не им дава възможност да поискат и двете бюлетини. Същата активно изявява желание след приключване на изборния ден да носи изборните книжа в РИК, въпреки че не е председател, а е назначена като член в СИК.“, се казва в жалбата на ГЕРБ.

Зам.-председател на СИК в община Айтос нарушава Изборния кодекс – за това сигнализират от централата на ГЕРБ в Бургас.

„В Подвижна СИК №52 Георги Янев, зам.-председател на въпросната комисия, е от квотата на ИТН. В същото време той е действащ общински съветник в Айтос. Това е грубо нарушение на ИК на база чл.96, препратка чл.66, ал.1, т.2 за несъвместимост. Има явна несъвместимост от юридическа гледна точка“, коментираха от партията.

Жалбата вече е входирана в РИК-Бургас, а от ГЕРБ настояват незабавно да се провери посочения сигнал и да се приложат необходимите действия при констатирано нарушение.