ГЕРБ: Съден ли е новият шеф на фонд „Земеделие“ за данъчни измами?

0
121
Томислав Дончев и Тома Биков

Борис Михайлов е било задържан през 2004 г. за участие в престъпна група, източила 15 млн. лв. от хазната

„Аз имам само един въпрос днес. Лицето Борис Михайлов – разследван, арестуван, съден за данъчни измами, същият Борис Михайлов ли е, който на 10 юни т.г. е назначен за изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“? Това попита на брифинг в централата на ГЕРБ Томислав Дончев.

Непосредствено преди това Тома Биков изчете биографията на Борис Давидов Михайлов, срещу когото през 2008 г. е внесен обвинителен акт за документни данъчни измами.

„Обвинителният акт е бил срещу него и още 6 човека. Обвинението е за участие в организирана престъпна група, действала в периода 2001-2004 г. Лице със същите инициали е било задържано през 2004 г. за участие в ОПГ, източила 15 млн. лв. Задържано е в качеството му на директор на областното управление на данъчното управление в столичния район „Овча купел“. Разследващите са установили, че престъпната група е плащала на лица да регистрират фирми с фиктивна дейност на тяхно име. След това са издавани фалшиви фактури за фиктивни сделки и така фирмите са напомпвали начисленото ДДС. След това са подавали молби за възстановяване на данъка от държавата“, разказа Биков.

Той уточни, че групата е вербувала данъчни служители, които са издавали неверни документи.

„Разследващите установяват, че това са кухи фирми с несъществуващи адреси. По-късно, по класическа вече схема, фирмите са били прехвърляни на лица с нисък социален статус“, завърши Биков.