ГЕРБ също призова правителството да прати военна помощ на Украйна

0
50
Даниел Митов

Подпомагането на жертвата по никакъв начин не означава въвличане в конфликта и неговата ескалация, посочи Даниел Митов

Парламентарната група на ГЕРБ/СДС предлага правителството да се включи в общите усилия и да предостави военнотехническа помощ на Украйна. За това настоя в декларация от името на ПГ народният представител Даниел Митов. Той заяви, че предложението е част от проект на решение, което от ПГ ГЕРБ-СДС предлагат на вниманието на Народното събрание. „Предлагам ви да подкрепите този проект на решение, защото срамът ще е за вас. Последиците от бездействието ви ще тежат на бъдещите поколения“, настоя Митов.

В началото на декларацията се посочва, че на 24 февруари Руската федерация е нападнала суверенната и демократична Украйна, с което е започнала непровокирана война на територията на суверенна Европа.

„Отбранявайки собствената си територия и независимост, Украйна защитава не само себе си, но и свободата и демокрацията на всички нас“, се посочва в текста. В него се изтъква, че правото на самозащита е фундамент на международното право. „Подпомагането на жертвата по никакъв начин не означава въвличане в конфликта и неговата ескалация“, посочи Митов, след което попита реторично – ако видите някой човек на улицата да бъде грабен и насилван, какво ще направите? Няма да помогнете, за да не ескалира конфликтът, и ще подминете, обръщайки глава на другата страна? Това прави българското правителство в момента, посочи депутатът.

В текста се отчита, че сега 28 от 30 държави в НАТО, без България и Унгария, подпомагат с военнотехническа помощ Украйна. Нито една от тези страни не е станала част от конфликта и не е въвлечена във военни действия, каза Митов, след което даде за пример Република Турция, която постоянно снабдява Украйна с военна помощ.

За съжаление българското правителство се е снишило, дори търси индулгенция в парламента без значение, че останалите правителства предоставят военна и техническа помощ без решение на парламента, добави Митов. Сега предлагаме проект на решение на Народното събрание, с което да дадем мандат на правителството да предостави военна и техническа помощ на Украйна, каза той.

Не приемаме твърдението на премиера, че няма с какво да подпомогнем Украйна, добави Митов. По думите му България може да предостави редица въоръжения – като преносими зенитно-ракетни комплекси, противотанкови гранатомети, миномети, автомати и достатъчно количество боеприпаси. Това са средства, от които българската армия има в излишък и няма да се отрази на бойните ни способности, уточни депутатът.

Време е да подплатим декларациите си с истински действия и да подпомогнем Украйна в усилията ѝ да се защити. Тя защитава и всички нас, апелират в декларацията от ГЕРБ-СДС.