ГЕРБ: Радев няма правомощия да привиква ЦИК и кметове

0
417

Защо премиерът Стефан Янев се крие, питат от партията

Партия ГЕРБ излезе с остра декларация по повод действията на кандидат-президента Румен Радев, който си позволи да привиква ЦИК и кметове, за да ги разпитва за изборите. Ето какво пишат от партията:

Днес за пореден път разбрахме, че кандидат-президентът Румен Радев е направил поредния си отчаян опит да спаси своята предизборна кампания, пренебрегвайки отново националните интереси на българските граждани. След като близо 2 години като президент Радев омаловажаваше Ковид кризата и заявяваше, че това не е негова работа, докато хора губеха живота си, днес кандидат-президентът реши да привиква независими държавни органи в лицето на българските кметове и ЦИК, които да му докладват как щели да бъдат организирани изборите в условията на Ковид кризата – неща, които не са в неговите правомощия.

От ГЕРБ напомняме, че съгласно Конституцията и законите на страната, Министерският съвет отговаря и осигурява техническото и финансово обезпечаване на изборния процес, областните управители и кметовете на общини осъществяват логистиката и организационния процес по места.

В тази връзка питаме: къде е министър-председателят Стефан Янев в този процес? Защо и сега се скри, както се скри по време на пожарите преди няколко месеца и прехвърли всичко на областните управители и кметовете? Защо се скри, както се скри при кризата с кораба „Вера Су“? Защо се скри, както се скри след случаите със загинали военнослужещи? Колко пъти Стефан Янев се срещна с ЦИК или други институции, имащи отношение към изборите?

От отговорите на премиерът Стефан Янев ще стане ясно защо той позволява на един кандидат за президент да използва държавните институции и президентския пост за спасяване на имиджа на собственото си провалено правителство и обречената си предизборна кампания. За разлика от служебния премиер Стефан Янев, ние от ГЕРБ не разбираме как е възможно кандидат-президент да привиква представители на местната власт и ЦИК да му докладват вместо да поиска обяснение от собственото си правителство.