ГЕРБ-СДС пред ЦИК: Кметове гласуват вместо избиратели

0
76
Снимка: архив

В Димово предлагат заплащане за подкрепа на кандидатите на ДБ

Нов сигнал изпрати коалиция ГЕРБ-СДС до РИК във връзка с недопустимо присъствие и агитация на кмета на село Калчево, община „Тунджа“ Петрана Георгиева. Избраната от БСП кметица нерегламентирано присъства по време на вота в изборното помещение и извършва предизборна агитация, твърдят те.

„Нали знаете – гласувайте за нашите“, заявява на присъствали избиратели Георгиева. От ГЕРБ-СДС са категорични, че такова присъствие и действия от страна на длъжностно лице са недопустими. Кметицата на село Калчево е забелязана да агитира избиратели и пред секцията, още едно недопустимо действие на длъжностно лице. От ГЕРБ-СДС настояват РИК да извършват проверка по сигнала и установят нарушението.

От предизборния щаб на ГЕРБ в Разград подадоха писмена жалба до Районната избирателна комисия, в която се посочва, че кметът на кметство Малко Йонково придружава гласоподаватели в помещението на СИК 018 село Малко Йонково до машината и гласува вместо тях.

Сигнал за купуване на гласове в Районната прокуратура внесе и ПП ГЕРБ-Видин. Жители на село Арчар са сигнализирали, че жена от град Димово, известна с името Мая, предлага на хора от селото да гласуват срещу заплащане за кандидатите на ПП „Демократична България”. За последните 24 часа това е десетия поред сигнал, подаден от ГЕРБ, за купуване на гласове във Видинско.

И ГЕРБ-Бургас сигнализира за неправомерно агитиране от кмет на БСП в община Карнобат.

„Подаден ни е сигнал от жители на село Аспарухово, че кметът Валентин Рачев, който е от политическа партия БСП, превозва с личния си автомобил хора и ги агитира пред сградата на кметството. До него се намира и секция 50 в НЧ „Изгрев-1928 г.“, където избирателите упражняват правото си на глас“, поясняват от централата на партията. От ГЕРБ – Бургас настояват, че това е сериозно основание за манипулация на вота в населеното място.

Майки и син в Момчилград, пък са в нарушение на закона, защото са членове са на една и съща СИК. По този повод ПП ГЕРБ настоява РИК да направи проверка в СИК № 2 в община Момчилград. Майка и син – Айтен Ахмед Ахмед и Аксел Бахатадин Юсуф, са съответно заместник-председател и член на комисията, което е нарушение на изборния кодекс и РИК следва да предприеме действия по компетентност, пише в жалбата.

За още едно нарушение сигнализира и ГЕРБ-Сливен. Партията е подала жалба до РИК за некоректно отношение на представители в 120 СИК и недопускане на неин член в СИК. Председателят на въпросната комисията не допуска секретаря да изпълнява задълженията си, съгласно изборното законодателство.

„Освен, че въпросният председател грубо нарушава своите правомощия, той се отнася изключително арогантно към представителите на представляваната от мен политическа партия. Предвид горното, Ви моля, след като се убедите в основателността на изложените от мен факти, да постановите решение, с което въдворите ред в цитираната секция“, настояват от ГЕРБ.

в 28 СИК – III ОУ “д-р Иван Селимински”, машината не отчита коректно гласовете на избирателите. „По данни на наши симпатизанти и членове на СИК, бутона, отговарящ на номера на представляваната от мен партия е неактивен. Предвид горното, Ви молим, след като се убедите в основателността на изложените от нас факти, да постановите решение, с което да бъдат отстранени техническите проблеми в цитираната секция. Моля да вземете и всички необходими мерки и предприемете всички необходими действия за преустановяване на гореописаните нарушения“, пише в жалбата на ГЕРБ. От ГЕРБ – Сливен настояват Районната избирателна комисия да провери случая и да предприеме всички необходими мерки.

И предизборният щаб на партията в Разград изпраща жалба до РИК, в която се посочва, че водачи на МПС с посочени регистрационни номера и марки на автомобили, извозват гласоподаватели и извършват политическа агитация пред изборните секции в село Раковски.