ГЕРБ ще сезира Конституционния съд заради новия КЕВР и ББР

0
103
Бранимир Балачев

Подписите за това вече са събрани

Парламентарната група на ГЕРБ ще сезира Конституционния съд заради две много тежки грешки на правителството, каза днес във Варна депутатът Бранимир Балачев, съобщава Дарик.

Едната е избирането на КЕВР. Противоконституционно решение е и това за преместването на Българската банка за развитие към Министерството на иновациите и растежа.

Едната е избирането на КЕВР. Другата – преместването на Банката за развитие към Министерството на иновациите и растежа. Подписката за сезирането на КС вече е събрана, което ще се случи най-вероятно през следващата седмица.

В овладяването на кризата, причинена от войната в Украйна и пристигането на бежанци у нас, държавата има изключително слабо присъствие, посочи Павел Христов. Според него изобщо липсват Държавната агенция за бежанците и здравните власти.

Балачев допълни, че никой не е наясно всъщност колко души влизат в страната и с каква цел, при положение, че има законов регламент кой при какви условия може да пристига и да пътува из България. Във Варна, която пое най-голямата тежест от посрещането на бежанците, нещата се оправиха бързо благодарение не на държавата, а на общината, общинския съвет и самоорганизиралите се граждани, посочи още Христов.

Депутатите отчетоха още, че в новия държавен бюджет „благодарение“ на управляващите партии Варна ще има 3 милиона лева за капиталови разходи за тази година. Сумата за региона е 12 милиона лева.