ГЕРБ-София и Андрей Ковачев почетоха жертвите на Кървавата Коледа в Скопие

0
74
Андрей Ковачев и ГЕРБ-София почетоха жертвите на Кървавата коледа в Македония. СНИМКА: ПП ГЕРБ

Поклон пред паметта на загиналите преди 79 години!

На 7 януари почитаме паметта на нашите сънародници, избити варварски от югославския режим през 1945 г. Ние сме се събрали тук, за да кажем, че никога повече такива репресии не трябва да се случват никъде по света! Това заяви евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Ковачев пред събралото се множество на площад “Света Неделя” в центъра на София, съобщават от пресцентъра на партията.

През януари 1945 г. започват политическите репресии в Титова Югославия, при които са ликвидирани или малтретирани без съд и присъда хиляди хора с българско самосъзнание във Вардарска Македония. Тъй като репресиите започват на 7 януари – празникът Рождество Христово (Коледа) по стар стил, те остават в историята като Кървавата Коледа или Кървавият Божик.

На преклонението присъстваха евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Ковачев, народните представители Николай Алгафари и Даниел Александров, общинските съветници Прошко Прошков, Антон Хекимян, Лорита Радева, Драгомир Младенов, Диан Стаматов, Анна Стойкова, Димитър Вучев, областният координатор на ГЕРБ-София Даниела Райчева, много от районните ръководители на партията в столицата-Румен Александров, Юлиян Пейчев, Стефан Арсов, Мартин Милев, Диян Иванов, Никола Скорчелиев, Станислав Петрунов, Михаела Иванова, Борислав Куртев, Добромир Иванов, както и множество членове и симпатизанти на ГЕРБ.

Това е идеята на Европейския съюз – да живеем заедно, познавайки нашата история, предавайки я на младите поколения и не повтаряйки ужасите от миналото, ужасите от 20-ти век”, коментира още Андрей Ковачев.

Българският евродепутат припомни направеното в правителствата на Бойко Борисов. “През 2017 г. подадохме ръка и подписахме един Договор за добросъседство с Република Македония /тогава/. За голямо съжаление, този Договор не беше отчетен като знак на добра воля, а условията по него не се изпълняват. Не се изпълняват, а те са вече и европейски условия”, заяви Ковачев.

Условията, които Европейската комисия и Европейският съвет представиха на РС Македония за започване на преговори, са не само вписването на българите в Конституцията на РС Македония, защото тяхната Конституция така е създадена, с изброяване на всички етноси, но и изпълнението на договора. Към него има и два протокола, които трябва да се изпълняват. За неразпространение на говор на омраза, за преустановяването на репресиите към открито заявяващите своята българска идентичност граждани на РС Македония. Това е от една страна какво РС Македония трябва да направи.

В България също работим много усилено по исканията на нашите сънародници. В Народното събрание българските депутати работят върху поправките в Закона за българското гражданство. Ние от ГЕРБ подехме инициативата да въведем церемония при връчването на българското гражданство. И това гражданство да бъде публично. Всеки, който иска да бъде български гражданин, той трябва публично да заяви това и да не се страхува, че ще има негатив за него. Ако някоя държава тероризира хората, които имат българско гражданство, то тя не заслужава да бъде част от Европейския съюз”, обясни евродепутатът.

Ковачев изрази надежда, че в РС Македония ще разберат, че черни списъци и създаване на съдебни процеси без никаква нужда не бива да има: “Като в Битоля срещу Любчо Георгиевски и Българския културен клуб там или срещу клуба в Охрид и пребития Християн Пендиков – тези неща не могат да бъдат забравени, но те трябва да бъдат преодолени. Такава практика повече не трябва да има!”

Андрей Ковачев беше категоричен, че заедно с Младежкия ГЕРБ и представителите на партията в Общинския съвет и Народното събрание ще продължат да работят по тази тема. “Ще продължим да работим, както работим заедно с моите колеги в Европейския парламент, ръка за ръка с всички български институции, с Министерството на външните работи, със сегашния външен министър и вицепремиер Мария Габриел!”, каза той.

От дискусията между присъстващите стана ясно, че се работи усилено да има и финансиране за нашите общности извън страната. Те не са само в РС Македония, те са и в Босилеградско и Царибродско, в българските Западни покрайнини, в Молдова, в Украйна. “Навсякъде, където има българи, българската държава ще бъде при тях и ще им помага. Това не е насочено срещу никоя друга държава. Напротив, това е мост към добро сътрудничество”, коментира Андрей Ковачев.

Горд съм, че в ГЕРБ сме направили в последните години много по този въпрос. Трите правителства на Бойко Борисов работиха за интегрирането на нашите сънародници и за защита на техните права. Ще продължим със сегашния състав на Народното събрание, с Общинския съвет в София, с нашата младежка организация и с българското правителство да защитаваме правата на нашите български общности, останали извън пределите на Отечеството”, подчерта още българският евродепутат от ГЕРБ-ЕНП.

Бог да прости всички невинни жертви! Нека сведем глава пред тяхната памет и да я предаваме на младите поколения!