ГЕРБ-София иска отстраняване на областния управител Вяра Тодева, защото се държала като партиен активист

0
64
Общинските съветници искат отстраняването на Вяра Тодева от поста областен управител на София.

Георги Георгиев нарече решението й правен пасквил

Общинските съветници на ГЕРБ ще поискат от националното ръководство на партията отстраняването на областния управител на столицата по време на ротацията. Те обвиняват Вяра Тодева в политическа поръчка.

„Нямаме ѝ вяра на Вяра“, заяви Георги Георгиев, член на Столичния общински съвет.

„Тормозът от страна на Борис Бонев и Васил Терзиев над София продължава. Това го виждаме с решението на областния управител от днес, с което връща решението за избора на комисиите в Столичния общински съвет. Това, което прави Тодева, назначена от ПП, е изпълнение на политическа поръчка“, заяви и Антон Хекимян.

„Тя е поставена на този пост, за да бъде представител на държавата, а не партиен активист. Днес тя се прояви като активист на ПП-ДБ и „Спаси София“. Днес пак е дръпната ръчната спирачка. Аз, като председател на групата на ГЕРБ-СДС в СОС, от името на моите колеги, ще поискаме от националното ръководство на ГЕРБ нейното отстраняване. Възможно е това да се случи по време на ротацията”, каза Хекимян.

„Това е явна форма на политически рекет. ПП чрез областния управите опитва да въздейства върху общинския съвет, за да получат повече председателски места“, заяви колегата му Георги Георгиев.

Той се възмути, че за първи път 3 месеца не работи съвета. „За да отпушим работата избрахме техен председател. Сега искат още и още, 3 дни не разбрали, че имат не една, а 3 комисии. И напомни, че 59 съветника са решили заседанието да започне в 2 следобяд, преговорите обаче продължили до 6, пак 60 съветници решили да се започне с докладите.

„Най-интересно е, че областния управител не знае за извънредни обстоятелства, които да налагат да заработи ОбС. Това е несериозно. Трябва да си скъса дипломата юристът, подготвил заповедта. Смисълът е още седмица да се оказва натиск за още комисии. 160 дни не работят комисиите, никога не е било такова чудо. Поредното изнудване, няма да го търпим“, каза Гоергиев и добави, че Тодева трябва да понесе отговорност за „този правен пасквил“.

Прошко Прошков допълни, че вече 15 понеделника ОСС не може да започне работа.“На 16-я понеделник имахме намерение да започнем, но се намеси областната управителка. Това е действие срещу смисъла на това София най-сетне да заработи след 160 дни. Уж има желание за промяна и работни групи, да преразгледаме наболелите проблеми, а имаме политическа намеса на назначен чиновник“, каза той.