ГЕРБ внася законодателни промени в помощ на украинските бежанци

0
127
Снимка: кадър

Те имат нужда от достъп до здравни грижи, психологическа подкрепа, социално подпомагане, мотивират се от партията

Партия ГЕРБ ще внесе в парламента пакет от законодателни промени за украинските бежанци, които да им гарантират работа, настаняване и помощи, коментираха на брифинг депутатите Деница Сачева, Радослав Чолаков и Маноил Манев от ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Тези бежанци, които влизат в страната ни, имат нужда от достъп до здравни грижи, психологическа подкрепа, социално подпомагане и за целта трябва да бъдат предприети спешни мерки, за да може да бъде променено законодателството така, че да им даде достъп до нашата здравна и социална система“, изтъкна народният представител Деница Сачева. Тя настоя за организирана национална подкрепа, за да се гарантират на пристигащите здравни грижи, психологическа подкрепа и пакет от помощи, пише Трибюн.

„От ГЕРБ предлагаме бежанците с българско самосъзнание да получават по-лесно статут за пребиваване, като това да се случва директно чрез кметовете на общини“, уточни народният представител Радомир Чолаков. Той се обърна за подкрепа към вицепрезидента на страната Илияна Йотова, в чиито правомощия е да приложи законовите разпоредби така, че тези чужди граждани да получават право на убежище у нас по ускорен и облекчен ред.

„При пристигане в България тези хора трябва да получават веднага настаняване в общински или държавни жилища или в частни жилища, в хотели, като държавата според нас трябва да поеме разходите до размера на един общински наем в съответната община. Да получават право на труд ex lege – това значи автоматично. Отпускане на помощи за безработни като за български граждани. Трябва да получават място в детски ясли, детски градини и училища. Предвиждаме също да се посещават езикови курсове, които да са за сметка на държавния бюджет“, допълни юристът. Срокът за предоставяне на тази помощ да е 18 месеца, предлагат още от ГЕРБ.

„Много българи от Украйна съобщават, че близките им чакат с години за българско гражданство – това за съпрузи, съпруги, деца. Ред е на президентството – нека да укорят процедурата. Нека да е ясно, че българският паспорт дава право на свободно право на придвижване в страната. Хората няма да се настаняват в лагери“, подчерта Маноил Манев от групата на ГЕРБ-СДС. Той поиска помощ от медиите, за да стигне посланието до украинските бежанци на границата, които са уплашени, че нашата държава ще ги затвори в лагери, ако изберат да се спасят от военния конфликт в България.