ГЕРБ: Време е „алтернативните партии“ да поемат отговорност за страната

0
175
Снимка: архив

Според Десислава Атанасова трябва да има реакция от президента по казуса с Кирил Петков

„Отговорността за държавата от март не е в ръцете на ГЕРБ, ние ясно я съзнавахме: за ковид кризата, за бюджета и мигрантите. ИТН отказаха тази отговорност, нека сега всички останали, които ни убеждаваха, че са алтернатива, да поемат тази отговорност. В техните ръце е да излезем от тази политическа криза.“ За това призова след срещата с държавния глава Румен Радев председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, цитирана от „Трибюн“.

„Разговорът ни беше по няколко теми. Позицията ни за връчването на мандата е категорична. Ние веднага ще го върнем, за да може третият да даде възможност на партиите, които казаха, че могат да излъчат кабинет да го направят. Именно зад него да застане парламентарно мнозинство, което след това да носи отговорност за актуализация на бюджета.“, допълни тя.

По време на срещата са били обсъдени и други теми, които вчера бяха разисквани на заседанието на КСНС.

От ГЕРБ още веднъж заявиха, че мястото, на което трябва да се обсъжда бюджета е Народното събрание. Що се отнася до казусът с гражданството на служебния министър на финансите Кирил Петков от партията са категорични, че трябва да има реакция и на президента.

„Петков представил ли е доказателства, че има само едно гражданство? Показал ли е някави документи и декларации?“, попитаха от ГЕРБ и допълниха: „Призовавам Кирил Петков със същата енергичност, с която си показваше дипломите си сега да ни покаже нотариалната заявка за отказ от канадско гражданство. Аз подозирам, че Петков все още е канадски гражданин. Не знам за какво беше тази бърза смяна на ръководителите на службите, след като не правят проверки. Затова ли се бързаше, за да се прикриват чужди граждани?“ зави зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.