Германия разреши на Полша да изпрати танкове в Украйна

0
35
Танкове "Леопард 2" на Бундесвера

От Лондон вече обявиха, че изпращат своите танкове „Чалънджър 2“ в Украйна

Германия разреши изпращането на танкове в Украйна, съобщи Ройтерс, като се позова на изказване на германския външен министър Аналена Бербок, че Берлин няма да застане на пътя на Полша, ако Варшава реши да изпрати в Украйна притежавани от нея танкове „Леопард“.

Така първият дипломат на Германия отговори на въпрос какво би станало, ако Полша изпрати свои танкове „Леопард 2“ на Украйна без германско одобрение. Пред френската телевизия LCI Бербок посочи, че „за момента въпросът не е бил поставян, но ако бяхме попитани, ние не бихме поставяли пречки“. По-рано Полша заяви, че ще изпрати свои танкове, произведени в Германия, в Украйна, дори ако Германия не направи същото, и посочи, че ще застане начело на дипломатическите усилия в Европа, ако Берлин не го направи.

„Няма да стоим безучастно и да гледаме как Украйна кърви до смърт“, написа полският премиер Матеуш Моравецки в Tуитър. Коментарът му вчера дойде, след като френският президент Еманюел Макрон поясни, че не е изключено изпращането на френския основен боен танк „Льоклерк“.

„Що се отнася до „Льоклерк“, нищо не е изключено“, изтъкна Макрон на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц в Париж.

От Лондон вече обявиха, че изпращат своите танкове „Чалънджър 2“ в Украйна.