Парламентът реши да изпратим оръжие на Украйна

0
24
Снимка: НС

148 депутати бяха „за“, БСП  и „Възраждане – против

Народното събрание прие решението за предоставяне на военна и военнотехническа помощ на Украйна по секретен списък.

Още в самото начало на пленарното заседание депутатите се скараха, което обаче не беше неочаквано предвид различните виждания по темата. След дългия дебат с гласовете на 148 депутати беше ратифицирано изпращането на военна помощ на Киев, съобщава Новини.бг.

Решението не бе подкрепено от 20 депутати на БСП и 26 от „Възраждане“. Явор Божанков от БСП се отцепи от партийната повеля и гласува „За“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов каза, че въпросът за предоставянето на българско оръжие за Украйна е принципен. „С тези свои действия тук евроатлантическата тълпа ще засили още повече антиевропейските усещания на българите. Не забравяйте, че някой ден ще ви се наложи да плащате за тези решения“, подчерта той.

Стоян Михалев от Демократична България каза, че тяхната парламентарна група ще подкрепят това решение. „Ние трябва като хора да подпомогнем тези изтерзани и измъчени хора, които бяха атакувани от агресивна държава. Ние ще подкрепим това решение, защото това оръжие е ценно за тях. Това е малко оръжие, така обаче ние показваме за първи път, че сме част от цивилизования свят. С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят“, категоричен е той.

Борислав Гуцанов от БСП отвърна на Михалев, че е много странно, когато хора като него правят изказвания кое е много и кое е малко. „Винаги сме били част от цивилизования свят, да не би само тези 18%, които са част от англосаксонския свят, да са част от цивилизацията? Такова разсъждение от народен представител не буди нищо добро“, каза той и добави, че никога оръжието не е довело до нищо добро.

Отговорът на Михалев не закъсня. „Народното събрание не е изпълнителна власт’, подчерта той и добави, че експертите са си свършили работата и са преценили какво въоръжение можем да дадем. „Народните представители имат правото да се произнесат“, категоричен бе той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова народните представители да не употребяват темата за теснопартийни политически интереси. „Неведнъж сме споделяли от тази трибуна, че ние трябва да бъдем лоялни, но освен лоялни и достойни членове в съюзите, в които членуваме, а именно ЕС и НАТО, естествено като отстояваме нашите национални интереси“, каза той.

Христо Гаджев от ГЕРБ поздрави Божанков за позицията, която той е заел.

„Малко по-рано днес се каза, тук всички партии са за мир, но тук има партии, които са за руския мир, радвам се, че от БСП има хора, които не са за руския мир, а за мир по принцип. Въпреки всичките глупости, които бяха изказани, включително от вашата парламентарна група, да, това решение е продиктувано от военната експертиза и тя е казала какво може и какво не може и съгласувано с украинската страна и е нещо, което им е изключително необходимо, за да защитят цивилното население и да няма цивилни жертви в Украйна“, подчерта Гаджев.