Борисов разговаря с Манфред Вебер за Шенген и политическата обстановка в България

0
86
Борисов и Вебер

Шефът на ЕНП отново заяви подкрепа за приемането на България в Шенген

Днес следобед запознах председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер с политическата ситуация в страната към настоящия момент. Подчертах водещата роля на ГЕРБ за оказване на помощ на Украйна и готовността на управляващото мнозинство в парламента да преодолее наложеното от президента Румен Радев вето на решението за предоставяне на бронетранспортьори. Двамата се обединихме около извода, че подкрепата за Украйна от страна на ЕС и демократичната общност ще продължи до постигането ма траен мир. Това написа в профила си във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

С Манфред Вебер разговаряхме още за усилията и очакванията на България за присъединяване на страната към Шенген и Еврозоната. От своя страна Вебер подчерта, че ЕНП винаги в подкрепяла страната ни и припомни, че ЕП и ЕК отдавна са констатирали, че България е покрила критериите за членство в Шенген.

Сред останалите теми на разговора бяха усилията на ГЕРБ за гарантиране на финансовата и енергийна стабилност на страната, допълва Борисов.