Борисов пред американски конгресмени: С гласовете на ГЕРБ бяха приети ключови двустранни проекти

0
84
Бойко Борисов Снимка: Нова

САЩ и България са стратегически партньори и нашите две страни ще продължат да работят съвместно по всички важни теми, заяви лидерът на ГЕРБ

САЩ и България са стратегически партньори и нашите две страни ще продължат да работят съвместно по всички важни теми. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с американски конгресмени, които участват в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София, предаде БГНЕС.

Борисов запозна американските гости с всички решения на българския парламент в сферата на отбраната и енергетиката, които бяха приети през последните 9 месеца. Той е подчерта, че без волята и подкрепата на ГЕРБ нямаше да бъде възможно: приемането на решения за предоставяне на военна помощ за Украйна; сключването и ратифицирането на договор със САЩ за придобиване на нова основна бойна машина за пехотата Страйкър; приемането на законопроекти, свързани с придобиването на бойните самолети Ф-16 блок 70; приемането на актуални мобилизационни планове, съобразени с новите планове за отбрана на НАТО; приемането на програма за инвестиции в отбрана до 2032 г., която предвижда над 9 млрд. лева инвестиции в ново въоръжение и техника; лицензиране и доставка на неруско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“; стартиране на преговори с Украйна за продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“; стартиране на изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД с технология АP 1000; приемане на решение във връзка с инициативата за Вертикален коридор на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни и надеждни източници.

„По време на разговора уверих колегите конгресмени, че колкото по-силен е ГЕРБ, толкова по-категорични ще са гаранциите за евроатлантическата ориентация в отбраната, енергетиката и външната политика на България“, заяви Борисов в заключение.