Парламентът блокира работата на правителството с мораториум на редица дейности

0
117
правителството
Министерският съвет

ГЕРБ не участва в гласуването на законопроекта

Народното събрание прие решение за налагане на мораториум върху сделките и назначенията на правителството, в т.ч. отдаването на концесии, определянето на концесионни такси, продажбата на държавни и общински болници. Този мораториум се налага до избирането на Министерски съвет или до назначаването на правителство.

Мораториумът се отнася до разпоредителните сделки на правителството, до определяне състава на регулаторните органи и бордовете на предприятията с над 50% държавно участие, както и предоставянето на разрешения за търсене и проучване за подземни богатства.

Освен тези действия се забранява и вземането и предоставянето на държавни заеми по смисъла на Закона за държавния дълг, както и да не се правят промени в състава на органите за управление и контрол на публични предприятия, на държавни болници, както и избор или назначаване на еднолични управителни органи.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви, че партията му няма да участва в гласуването на законопроекта. „Ако искате да спрете всички концесии, всички сделки, назначения, да промените начина, по който се правят, трябва да направите правителство, а не да стоите час и половина и да занимавате цяла България с вашите неадекватни изказвания“, каза Биков.

Единодушно със 151 гласа „за“ парламентът прие мораториума за сделките и назначенията на правителството.