Гешев: Кажете ми едно нещо, което Рашков е казал и се е оказало вярно

0
1903
Иван Гешев Снимка: архив

ГДБОП са могли да разпитват обвиняемия по делото за „Хемус“ всеки ден по няколко пъти, посочи главният прокурор

„Темата, която е важна за прокуратурата, е противодействие на престъпността и се надявам да има взаимодействие между нас и МВР.“ Това заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев.

„МВР разследват, а ние обвиняваме, но за съжаление през последните месеци виждаме резултата от това, че няма синхрон. Виждаме хакерски атаки срещу медии, които се надявам да бъдат разследвани. Наблюдава се бум на престъпността. Зачестяват битовите престъпления, както и телефонните измами.“, допълни той.

На въпрос на журналисти по повод твърденията на силовия министър Бойко Рашков, че прокуратурата работи в защита на бившата власт, той заяви: „Кажете ми едно нещо, което Рашков е казал и се е оказало вярно“.

Главният прокурор коментира и темата, че ГДБОП е направило опит да се намеси в работата на наблюдаващите прокурори по случая АМ „Хемус“.

„Има незаконен натиск, от тях се е искало да бъде смачкано дело. Да не протестират мярката „домашен арест“ на задържания. Искали са да бъде пуснат, дори да може да пътува, че той може да се укрие. Лъжа е, че прокуратурата разпитва. Разпити се правят от МВР. Те са могли да го разпитват всеки ден по няколко пъти. Защо в почивен ден викат прокурор, вероятно е искано незаконно обещание“, допълни обвинител номер едно.

Главният прокурор пожела успех на новото Народно събрание. „Пожелавам успех на Народното събрание, което е висшият орган на държавата. Предстоят важни въпроси като пандемията и икономическа криза“, допълни Иван Гешев.