Гешев: Правителството има проблем в разкриване на корупционни престъпления по високите етажи на властта, МВР не е докладвало нито един случай

0
204
Снимка: архив

Дани Каназирева от ГЕРБ го попита защо няма досъдебно производство срещу Кирил Петков

Защо няма наказателни преследвания за корупция беше първият въпрос към главния прокурор Иван Гешев в правната комисия в парламента, зададен от председателя на парламент Мирослав Иванов.

Според Гешев твърдението на Иванов не отговаря на истината.

Един случаен човек ми каза, че прокуратурата е единственият светъл лъч на стабилност в момента, срещнах го днес пред Съдебната палата, много симпатичен човек, добави още Гешев.

През 2021 г. бяха образувани 7 досъдебни производства, свързани с високопоставени лица. Тази година бяха предадени на специализирания съд действащ министър и зам.-министър. Спецсъдът е закрит, но ние няма да носим отговорност“, добави Гешев.

Той също така каза, че борбата с корупцията е работа на цялата държава. Главният прокурор заяви, че няма спомен МВР да е докладвало, че разследва високопоставен служител.

„Корупцията е във властта, подозирам, че има проблем в изпълнителната власт за разкриване на престъпления по високите етажи на властта. МВР, прокуратура и съд са скачени съдове“, добави той.

И продължи: Присъдите не се произнасят от прокуратурата. Той отговаря десетина минути на първия въпрос.

Защо няма резултати по скандали, които стигат до широката общественост, попита пак Мирослав Иванов.

И коментира: „Съдът постановява присъдите на базата на доказателствата. Ако няма доказателствата, обвинението ще падне. Тези случаи, за които говоря, са свързани с едни осем джуджета, едни кюлчета, едни чували, едни апартаменти“.

11% оправдателни присъди за корупционни престъпления е добър резултат за Европа, защото знам колко е висок процентът в Европа, каза Гешев.

Той припомни, че във Великобритания един обвинителен акт е две странички, а в Софийската градска прокуратура е от Съдебната палата до Орлов мост.

Кюлчетата и други джуджета – да не се връщаме в детските си години, каза Гешев. Той няколко пъти призова депутатите да се придържат към конституцията. Надявам се, че не е суспендирана, добави той.

Крум Зарков от левицата поиска пет минути, за да отговори на Гешев, запознавайки се с книжките, които той им донесъл. „Книжките са с очевидния намек, че ние нищо не разбираме“, продължи Зарков.

Явор Божанков също се възмути, че папките били намек, но и че Гешев директно им казал, че нищо не разбират.

Дани Каназирева от ГЕРБ попита защо няма досъдебно производство срещу Кирил Петков. Тя се поинтересува и какво се случва с десетките дела в спецсъда, които са с материален интерес 3 млрд. лева.

Крум Зарков каза, че НК и НПК се сменяли твърде често и попита Гешев как се радва, че прокуратурата има 98% осъдителни присъди, но депутатите питали за тези, които не стигат до съда.

Не сте ме разбрали, аз поставих теми за разговор, отговори му Гешев.

„Нямам доверие на статистиката на МВР. Работил съм и в МВР и дали вярвате, или не, организираната престъпност вече се завръща. Аз знам, че се завръща на базата на постоянния ми контакт с колегите“, обясни главният прокурор./ източник: 24 часа