Гешев: Предишното искане за отстраняването ми беше правно нищо, сегашното е просто нищо

0
408
Иван Гешев Снимка: архив

Докато МВР и Министерството на правосъдието атакуват прокуратурата, се възражда полицейският произвол и има бум на престъпността, посочи главният прокурор

Предишното искане за отстраняването ми беше правно нищо, сегашното е просто нищо. Така главният прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата му.

Днес пленумът на ВСС заседава по този повод.

Това не е сериозният въпрос на деня, каза той. „Сериозните въпроси пред българското общество са цените на тока, икономическата криза, здравната и социалната. Виждате какво се случва в Украйна“, уточни главният прокурор.

Изпълнителната власт в лицето на МВР и Министерството на правосъдието се занимават с това да атакуват прокуратурата, а в същото време се възражда полицейският произвол и има бум на престъпността на нива от 2006 година, заяви Гешев.

По думите му отстраняването на главния прокурор въобще не представлява интерес за българските граждани.

Той нарече „есе“ доклада, внесен от правосъдния министър Надежда Йорданова, с искане за предсрочното му отстраняване.

„Това е механичен сбор между манипулативни и неверни политически твърдения, субективни също, неверни оценки и обикновено цитиране на норми. Като държа да кажа, че между трите няма никаква връзка. Заедно общо нямат никаква връзка с конституцията и законите на страната, а още по-малко с главния прокурор. Това щеше да е смешно, ако не е тъжно. Тъжно е, защото това е лош знак за българската държавност. Лош знак е за това, че явно се оправдават притесненията на българската прокуратура и на съдебната власт, изразени пред европейските ни партньори“, коментира още Гешев.

В сряда Иван Гешев призова ВСС да разгледа не само искането за предсрочно освобождаване на Йорданова, но и предишното предложение на бившия правосъден министър Янаки Стоилов, за да защити „честта и достойнството си”.

За да бъде прекратен мандатът на главния прокурор, са необходими поне 17 гласа от общо 22-членния състав на ВСС.