ВСС отхвърли искането на правосъдния министър за уволнението на главния прокурор като недопустимо

0
227
Снимка: архив

Според членове на ВСС Стоилов няма законова компетентност да прави такова предложение

Предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев бе отхвърлено от Пленума на ВСС.

С 12 гласа „за“ предложението „остава без разглеждане като недопустимо внесено от министъра на правосъдието“. Магистратите се обосноваха с това, че „министърът на правосъдието няма законова компетентност да прави такова предложение“.

Дискусията с участието на самия Гешев, правосъдния министър Стоилов и членове на ВСС продължи няколко часа. „Тази дискусия беше тежка, продължителна и конфликтна на моменти. Тя се води за първи път“, заяви Янаки Стоилов и допълни: „Смятам, че българските закони до голяма степен са в унисон с европейските“.

„Темата ще има продължение – с мое или без мое участие. Виждам, че и днес е започнала дискусия в парламента. Утре тя ще продължи. Като правосъден министър аз съм връзката между ВСС и парламента“, каза Стоилов.

Малко преди приемането на решението главният прокурор Иван Гешев реши да отговори на някои появили се твърдения. Едно от тях е обвинението за разпределение на делата, като Гешев подчерта: „Твърденията, че има специализирани отдели, където не се спазва принципът на случайното разпределение е неистина“.

„Не мога да нося отговорност за журналистически и политически тези. Подкрепям колегите за работата им относно неща, които не бяха правени до момента, включително и работата им по лица, които заемат висши длъжности. Има ли недосегаеми лица в България? Ако има, да се изкарат тези лица със съответния имунитет“, каза още Иван Гешев.