Гешев: Сигналът на Рашков е юридическо нищо!

0
463
Снимка: ПИК

Главният прокурор поиска дискусията във ВСС по искането за отстраняването му да е публична

Висшият съдебен съвет /ВСС/ решава днес дали да започне процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Предложението дойде от министъра на правосъдието Янаки Стоилов след доклад от вътрешния министър Бойко Рашков.

В сигнала се твърди, че обвинител номер едно е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил етиката на магистратите.

Разпоредбите предвиждат такъв тип дискусии да са закрити, но аз искам тя да е открита, заяви Гешев по време на заседанието. Лозан Панов заяви, че той също подкрепя искането за публично изслушване.

Служебният министър Янаки Стоилов заяви, че пред ВСС ще се поставят въпроси само от компетенцията им. „Изглежда някои бъркат независимост с недосегаемост, а в правовата държава недосегаемост няма! Искам прекратяване на правомощията на главния прокурор заради системни нарушения като разгласяване на данни от досъдебни производства, каза той. И добави, че той превишава своята власт, проявява бездействие по отношение на служебните си задължения.

Министърът на правосъдието призова членовете на ВСС да вземат своето решение безпристрастно и справедливо.

Главният прокурор Иван Гешев благодари на Янаки Стоилов за изнесената политическа реч.

„Извинявам ви се, че ви се наложи да прочетете този политически акт, който няма никакви юридически аргументи, а преследва цели на изпълнителната власт. Цели се делегитимиране на ВСС и овладяване на част от съдебната система. Благодаря на своите колеги, прокурори, следователи и съдебни служители. Благодаря, защото това, което се случва, е в резултат на това, че прокуратурата работи“, заяви Гешев.

По думите му са засегнати интересите на хора, които работят за чужди държави. „За пръв път бяха повдигнати обвинения на действащ министър от действащо правителство, както и на действащ зам.-министър. Това, което се случва, е резултат от добрата работа на прокуратурата. Искам да поздравя колегите си и да им кажа, че се гордея, че си вършим работата и ще продължим да го правим в интерес на българските граждани“, добави той.

Аз няма да си тръгна, но повече няма да се изказвам, подчерта главният прокурор.

„Функциите на главният прокурор са две – надзор и методическо ръководство. Трябва да обосновете с какви действия съм ги нарушил.“, каза Гешев.

Служебният министър прочете едно бланкетно изказване на служебния вътрешен министър – Бойко Рашков.

Лъжа е, че не съм се явил пред Европейския парламент, отделно, че нямам такова задължение. Моите заместници са го направили, също така сме отговорили на поставените въпроси и писмено“, каза той.

Това изложение на г-н Рашков, но то е юридическо нищо, добави Гешев.

По думите му информация по досъдебни производства се огласява по преценка на наблюдаващия прокурор.