Гешев в парламента: С остарели закони трябва да решаваме борбата с престъпността

0
233
Иван Гешев Снимка: архив

Има ръст на осъдителните присъди с 90%

Наши предложения за законодателни промени не се разглеждат от депутатите

Ще поискам от КС да обяви за противоконституционен текст от правилнака за работа на НС

„Българският Наказателен кодекс е приет 1968 г. и урежда несъществуващи отношения. С едни остарели закони трябва да решаваме борбата с престъпността“, заяви главният прокурор Иван Гешев, който се яви за изслушване в Комисията по правни въпроси в парламента.

„Прокуратурата изпълнява законите, а не ги създава“, каза още той.

„Нашите европейски партньори много пъти са казвали, че нашият НПК е формалистичен. Това е посочено стотици пъти в европейски документи и следва НПК да бъде преведен в съответствие с европейското законодателство. В противен случай се постига ниска ефективност в борбата с престъпността. На това наше становище към правната комисия няма отговор.

Внесохме и експертно становище за пътно-транспортните произшествия. За увеличаване на наказанията, за прецизиране на текстовете. За отнемането на МПС на дрогирани и пияни шофьори. За тези неща още нямаме отговор, а това са неща, които касаят всеки един български гражданин. Ръстът на тези престъпления е стотици проценти в последните години. Това са важните неща, които стоят пред българското общество”, добави Гешев.

„Резултатите на моите колеги са много добри и аз се гордея с тях – за това, че в условията на ковид, както на очерняне и клевети, постигнаха добри резултати и има над 90% ръст на осъдителните присъди. Имаме недостатъци, но аз се гордея, че съм главен прокурор и че ръководя тези хора“, заяви Гешев.

Относно полицейското насилие по време на протестите миналата година Гешев каза: „Всяко насилие е недопустимо. Всеки може да изрази своето възмущение от това, което видя тогава, но ние живеем в правова държава, което означава, че съдът решава кое лице е виновно и кое не“, допълни той.

Главният прокурор съобщи, че утре или в понеделник ще внесе искане в КС за обявяването на член от правилника на парламента за противоконституционен.

„Член 24 от Правилника за работа на Народно събрание противоречи на конституцията. Това е така, защото има трайна съдебна практика, като обръщам внимание на решение номер 5 от 1995 г., когато е атакуван текст от тогавашния правилник за работа на НС. Там конституционните съдии са казали, че в парламентарни комисии не могат да бъдат канени президент, вицепрезидент, конституционни съдии и магистрати. Тоест в Народното събрание може да бъде поканен главният прокурор от самото Народно събрание“, заяви Гешев преди изслушването в комисията.

„Постоянните комисии, каквато е и правната комисия, осъществяват парламентарен контрол. Трайна е съдебната практика, че по отношение на съдебната власт е недопустим парламентарният контрол. Това е така, защото това променя баланса в държавата и в частност принципа за разделение на властите“, добави още главният прокурор.

Гешев обясни, че все пак се явява в комисията, защото изпитва уважение към Народното събрание.